zondag 24 april 2016

The Coathangers – 'Nosebleed weekend': opzwepende garagepunk

Terwijl het trio uit Atlanta reeds tien jaar complexloos zijn ding doet, vindt de garagepunk van The Coathangers vlak onder het gemediatiseerde muzieklandschap een steeds welwillender natuurlijk biotoop. Op hun alweer vijfde album 'Nosebleed weekend' trekken de dames de lijn van voorloper 'Suck my shirt' consequent door met een rauwe sound, een even simpel als strak dokkerende kadans en flink wat melodieuze nummers. 


Een grote troef van de band ligt erin dat ieder groepslid afzonderlijk perfect de leadzang voor haar rekening kan nemen, en elk op zich behept is met een fel uiteenlopend timbre. Zo klinkt bassiste Meredith Franco het lieftalligst, gitariste Julia Kugel het veelzijdigst en scherpst en drumster Stephanie Luke het woestst. Het stelt The Coathangers in staat even overtuigend met melancholische gitaarpop ('Perfume') uit te pakken als met snedige alternatieve rock (de titelsong) of robuuste artpunk ('Make it right').

Dit alles, met nog enkele toegevoegde postpunkinvloeden (bijvoorbeeld op 'Burn me'), brengen Kugel & co in een basis rockopstelling met behoorlijk wat ruimte voor backings en verder aangevuld met hier en daar wat handgeclap, een eenzame xylofoon en - jawel – het piepende hondenspeeltje op 'Squeeki tiki'. De langspeler staat bol van de catchy hooks in verschillende vormen zoals onder meer die van een wild dansbare riff, een oorwurmerige zangpartij, een opzwepende drumbeat of een aanstekelijk riedeltje.

'Nosebleed weekend' is met andere woorden een uitstekende plaat die een aan spelplezier gelinkt groepsgevoel uitdraagt en down-to-earthe authenticiteit koppelt aan meeslepende songschrijverij.

The Coathangers cancelden zopas hun aangekondigde optreden in Brussel. Wel kan je ze binnenkort nog aan het werk zien in onder andere Amsterdam (Melkweg, 11.05) en Rotterdam (Rotown, 17.05).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten