donderdag 7 april 2016

Protomartyr & Meatbodies in Het Bos (Antwerpen) op 06.04.16

Concertorganisatie Hotsjumenas haalde alweer een uiterst interessante dubbelaffiche naar Het Bos die met de Californische, zonnige garagepsych van Meatbodies en de donkere postpunk uit Detroit van Protmartyr twee verschillende zijden van de boomende hedendaagse Amerikaanse alternatieve gitaarrock belicht. 


Meatbodies mag er eerst aan beginnen, en gaat, aangedreven door het spitante drumspel van together PANGEA's Erik Jimenez, verschroeiend van start met 'Mountain'. Van meet af aan wordt sterk ingezet op zinneprikkelende twinguitars en begeesterende samenzang tussen Chad Ubovich en Patrick Nolan. Door hun fuzzy garagerock te doorvlechten met een karrevracht psychedelica presenteert de band zich wat als een geslaagde ontmoeting tussen Free en Ty Segall.

Terwijl het viertal met songs als 'Tremmors' en 'Two' vanzelfsprekend hoofdzakelijk put uit hun enige langspeler, krijgt ook wat nieuw materiaal een plaats in de opbouw, net zoals de recent uitgebrachte single 'Valley girl' met b-kant 'Hibernation'. Onderbroken door twee strategisch geplaatste, lang uitgesponnen psychedelische jambandachtige nummers, houdt Meatbodies verder het tempo een uur lang erg hoog, en zorgt zo voor een prima start van het tweeluik.

Hoewel hierna het podium volledig ontruimd en heropgebouwd dient te worden, duurt het niet lang voor Protomartyr er, een stevige voorraad bier in aanslag, zonder veel poespas de beuk in gooit. Aanvattend met 'Cowards starve' ligt de focus, op splitsingle (met R. Ring) 'Blues festival' na, aanvankelijk volledig op 'The agent intellect'. In vergelijking met hun passage in de Botanique vorig jaar lijkt het geheel wat voller en krachtiger voor de dag te komen. Waar van debuut 'No passion, all technique' enkel 'Feral cats' de set haalt, sluipen met onder andere 'Trust me Billy' en 'Scum, rise!' hoe langer hoe meer nummers van 'Under color of official right' het optreden binnen.

Het gevarieerde gitaarwerk van Greg Ahee die even bezield een door merg en been snijdende riff als een vervreemdende soundscape uit de vingers schudt, de dynamische, wat tribaal minimalistische drums van Alex Leonard en het soepele basspel van Scott Davidson creëren een verpletterende totaalsound waarboven Joe Casey op zijn gekende no-nonsense wijze een indringende performance neerzet. De frontman croont, schreeuwt en declameert met zulk een diepgaande overtuiging dat je helemaal wordt meegezogen in het licht verontrustende maatschappijbeeld dat Protomartyr schetst. Na het door 'Come & see' afgesloten bisduo zag je Protmartyrs status als één van de meest indrukwekkende gitaarbands van het moment nog maar eens bevestigd.

https://www.facebook.com/Over-from-underground-1466055173714208/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten