donderdag 14 april 2016

Shonen Knife – 'Adventure': op plaat gezette levensvreugde

Na een carriere van 35 jaar met om en bij de 20 langspelers op de teller, wekt het geen verbazing dat Shonen Knife nog moeilijk weet te verrassen. Al die tijd staat het trio uit Osaka immers garant voor een combinatie van zonnige gitaarpop en spitante punkrock doorspekt met een heleboel wat clichématige hardrockinvloeden, die echter zo enthousiast en ongecompliceerd gebracht worden dat overdreven bombast zelfs niet een beetje om de hoek loert. Haalden deze laatste elementen in 2014 op 'Overdrive' nog de bovenhand, betekent 'Adventure' helemaal een terugkeer naar de basis. Een opmerkelijkere comeback is weggelegd voor Atsuko Yamano, zij het niet als drumster deze keer. Wel verdelen het stichtend lid/de zus van en de parttime in zwangerschapsverlof vertoevende Ritsuko Taneda de baspartijen netjes onder elkaar.


De up-tempo opener 'Jump into the new world' waarin Naoko Yamano met positieve opwinding de toekomst tegemoet ziet, zet meteen de optimistische toon voor de rest van de thematiek. Zelfs op middelbare leeftijd bekijkt de frontvrouw nog steeds de wereld met de verwondering van een kind. Zo komt ze ook nu weer uit bij een aantal vertrouwd ethousiasmerende lofzangen zoals bijvoorbeeld op voedsel, dieren en uiteraard rock-'n-roll.

Opgesmukt met heel wat oldiespop-harmonieën en enkele welgemikte gitaarsolo's klinkt het geheel uitermate catchy, bedrieglijk simpel en complexloos aanstekelijk. Waar de gekende muzikale ingrediënten steevast naar een gestroomlijnd eindresultaat toewerken, zorgt de genreafwisseling voor ruim voldoende variatie om het album van begin tot einde boeiend te houden. Zo wordt de drieëenheid pop, punk en hardrock bijvoorbeeld apart uitgelicht in nummers als respectievelijk 'Dog fight', 'lml' en 'Tasmanian devil'.

'Adventure' heeft met andere woorden weinig verrassingen in petto, maar zet voor de zoveelste keer de bands unieke kwaliteiten in de verf. Wie houdt van een flinke dosis op plaat gezette levensvreugde zal bij Shonen Knife steeds aan het juiste adres zijn.Geen opmerkingen:

Een reactie posten