dinsdag 12 april 2016

Scott Yoder – 'Looking back in blue': doorleefd en melodieus

Dat frontman Scott Yoder na het plotse uiteenvallen van zijn psychedelische garagegrungeband The Pharmacy niet lang talmde, bewezen de twee ep's die hij het daaropvolgende jaar onder eigen naam de wereld in stuurde. De songs stonden er onmiddellijk, maar waar 'Sisters under the mink' en 'The trespasser' in sterke mate een diy en lofi-aanpak uitademden, levert het semi-akoestische project nu een eerste langspeler op die onder andere door de verfijnde productie van de reeds voor 'Stoned & alone' verantwoordelijke Brandon Eggleston komt te sprankelen van het leven.


Geholpen door een zich perfect in een ondersteunende rol schikkende, rijke diversiteit aan arrangementen, met een niet geringe rol voor Stefan Rubicz op toetsen, presenteert 'Looking back in blue' zich als een dynamisch, oprecht en gevarieerd werkstuk. Na de spacey opener 'Silver boy' kom je zowel enkele aan The Kinks ten tijde van 'Musswell hillbillies' verwante lappen countryfolk, een breekbare pianoballade als behoorlijk wat met een centraal staande akoestische gitaar, folky singer-songwritermateriaal tegen.

Een nummer als 'Children's games' bewijst niet alleen dat de plaat tevens ruimte laat voor een scheut 'Sergeant pepper's'-psychedelica, maar ook dat Yoders karakteristieke vocalen moeiteloos schipperen tussen ingetogen, doorleefd en krachtig. Waar het album qua toon en thematiek baadt in melancholie en vervreemding, ligt het alsnog onmiddellijk erg goed en vertrouwd in het oor. Hoewel dit in zekere mate komt doordat van de negen nummers er drie al in een soberdere versie op debuut 'Sisters under the mink' te vinden waren en daarnaast tevens twee vooruitgeschoven singles reeds bekend waren, is Yoders uitmuntende gevoel voor melodie hier uiteraard evenmin vreemd aan.

'Looking back in blue' geeft aan dat er voor Scott Yoder zeker nog leven is na The Pharmacy. Terwijl hij een stijlbreuk maakt met het verleden, en hij wat meer back to basics gaat, blijft zijn songschrijfkunde getuigen van veel creativiteit.

Scott Yoder live aan het werk zien kan binnenkort onder meer in Luik (Live Club, 15.04) en Brussel
(Bar du Matin, 16.04).Geen opmerkingen:

Een reactie posten