maandag 28 maart 2016

Tacocat – 'Lost time': tegelijkertijd geladen en goed in het oor liggend

Waar Tacocat tussen langspeeldebuut 'Shame spiral' en het twee jaar oude 'NVM' al een opvallend parcours aflegde van Riot Grrrl punk naar gestroomlijnde alternatieve rock, weet het viertal op hun nieuwste het spectrum nog wat te verbreden. Zo treden op 'Lost time' voor het eerst openlijk – zij het nog steeds veel minder expliciet dan bij labelgenoten La Luz en vooral Shannon and the Clams – enkele retropopinvloeden uit het voetlicht. 


Luister er bijvoorbeeld 'You can't fire me, I quit' en 'Night swimming' maar eens op na. Nummers als single 'I hate the weekend', 'Plan A, Plan B' en 'I love Seattle' liggen dan weer volledig in lijn met de up tempo, melodieuze punkrock die al op de vorige plaat te horen was.

Verder heeft frontvrouw Emily Nokes haar aanvankelijke schuchterheid ondertussen volledig overboord gegooid, wat haar in staat stelt het enorme potentieel van haar vocalen ten volle te benutten. Ze vindt hiermee een additionele, emotionele dimensie die ze bovendien weet te extraheren naar het totaalplaatje. Meest opvallende exponent van deze evolutie is het tegelijkertijd geladen en goed in het oor liggende 'Talk'.

Tekstgewijs grossiert Nokes nog steeds in laagdrempelige, uit het dagelijkse leven gegrepen thema's die vaak een mild humoristische, maatschappijkritische echo met zich meedragen. Terwijl onder meer internet trolling en mansplaining op de gekende toon flink worden aangepakt, krijgt zowel thuisstad Seattle als Dana Scully uit The X-files heel wat lof toegestrooid in een onvervalste ode.

Ondersteund door een nieuw aangeboorde diepgang, klinkt 'Lost time' als vanouds scherp, speels, catchy en energiek. Zonder hun eigenheid te verliezen zet Tacocat alweer een stap voorwaarts; een gegeven dat hen geen windeieren lijkt te leggen. Zeker aan de andere kant van de oceaan bonkt het kleurrijke gezelschap almaar nadrukkelijker op de poort van een bescheiden doorbraak.

Tacocat live aan het werk zien kan binnenkort onder andere op Incubate (Extase, Tilburg, 14.05) en in café Video (Gent, 23.05).

https://www.facebook.com/Over-from-underground-1466055173714208/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten