woensdag 16 maart 2016

Thao & The Get Down Stay Down – 'A man alive': beweeglijke drukte

Onmiskenbaar onder invloed van de productie van Merrill “tUnE-yArDs” Garbus komt op Thao & The Get Down Stay Downs nieuwste een sterke nadruk op het (dikwijls tegendraadse) ritmische te liggen. Met zijn jachtige kadans, warm groovende baslijnen en bonte aaneenschakeling van erg catchy stukken heeft 'A man alive' een iets modernere feel dan eerder werk van Thao Nguyen.


Door het frequente gebruik van studio-effecten die een zanglijn en geregeld zelfs een hele song van het ene moment op het andere naadloos van kleur laten veranderen in combinatie met heel wat instrumentaal aanvullende elementen zoals onder andere een snerpende strijker, een dosis vinnige extra percussie, hier en daar een verkapte lo-firockgitaar en een divers arsenaal synthklanken (gaande van nerveuze bliepjes tot naar industrial neigende dreunen), creëert deze langspeler op het eerste gehoor een drukte van jewelste. Wie tussen de wild en fris opschietende bomen het bos echter nog weet te ontwaren, stoot evenwel al snel op de vertrouwde kern van emotioneel geladen, folky singer-songwritermateriaal.

Ook worden Nguyens veelzijdige en soepele vocalen als vanouds met de nodige pit gebracht. Op deze manier vormen de meest diverse nummers als het loungejazzy 'Guts', het dromerig poppy 'Millionaire' en 'Meticulous bird' met zijn hang naar hiphop alsnog een coherent en organisch geheel.

'A man alive' presenteert zich als een moderne en uiterst beweeglijke plaat die naar de meest uiteenlopende richtingen danst en springt. Binnen de dolle rit die dit album toch wel is, weet Thao Nguyen evenwel volledig haar eigenheid te behouden, niet in het minst omdat haar songschrijverij consequent van een hoog niveau getuigt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten