zaterdag 12 maart 2016

So Pitted & Bikes in Homeplugged (Brussel) op 11.03.16

“Waarom laten we onze living eens niet verbouwen door een beloftevolle grungy noisepunkband?,” moeten ze enige tijd geleden bij Homeplugged gedacht hebben. Eén en ander heeft ertoe geleid dat je de nieuwe Sub Pop-lievelingen So Pitted aan het werk kan zien in de volgestouwde woonkamer van een rijhuis ergens diep verborgen in Sint-Gillis. 


De spits wordt afgebeten door het uit Berlijn afkomstige Bikes. Het viertal brengt een soort garagerock dat opzichtig flirt met jaren 60-rock-'n-roll, al bespeuren we hier en daar ook een Britpop-invloed. Niettemin springt de leadgitarist met zijn natuurgetrouwe interpretatie van 'Keith Richards speelt Chuck Berry' het meest in het oog. In omstandigheden waar de band haast neus aan neus staat met het publiek weten ze verrassend weinig begeestering over te brengen, iets waar de Duitsers vreemd genoeg ook geen enkele intentie toe vertonen.

Hier slaagt So Pitted, gefront door een ontspannen overkomende Nathan Rodriguez die zijn geblondeerde lokken ergens op een kapperstoel heeft achtergelaten, wel van meet af aan in. Dat de vaart van het optreden enige tijd te lijden heeft onder technische problemen, wordt dan ook bedaard en met de glimlach, zonder al teveel poespas opgelost.

Gedragen door het solide distorted gitaarspel van Jeannine Koewler, brengt het trio – eens onder stoom – een enorm dynamische en krachtig heen en weer schuddende set die bij momenten wat aanvoelt als een grillige mix van de hardcorepunk van Flipper en de ontspoorde grunge van Nirvana op 'Endless nameless'. Met enkel een half uur durend debuut onder de arm, besluit het combo 'neo' integraal te spelen.

Door overtuigend de lead voor zijn rekening te nemen op 'woe', 'feed me' en 'get out of my room' geeft Liam Downey aan dat hij misschien wel verantwoordelijk is voor het meer toegankelijke materiaal op de plaat, niet in het minst omdat in Rodriguez duidelijk ook een volleerd drummer schuilt.

Na een eenzaam, kort en krachtig bisnummer, besef je getuige te zijn geweest van een avond waar je over enkele jaren gegarandeerd nog eens tevreden op zal terugblikken dat je erbij was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten