maandag 7 maart 2016

Stay – 'The mean solar times': zweverige, folky gitaarpop

Zonder het ruim tien jaar bewandelde, psychedelisch uitwijdende pad helemaal te verlaten, komt het Spaanse Stay op 'The mean solar times' toch behoorlijk gebald voor de dag. De binnengeslopen Britpop invloeden zijn aan deze evolutie geenszins vreemd. Dat de productie in handen werd gegeven van Owen Morris, die in het verleden onder meer met Oasis en The Verve werkte, en dat Ride- en Beady Eye-gitarist Andy Bell werd ingeschakeld voor enkele gastbijdragen, verraadt alleszins ook stevige invloeden vanuit deze hoek.


Zo brengt het vijftal de ene keer een soort zweverige, folky gitaarpop dat zowat een symbiose is van Woods (zonder het specifieke stemgebruik), Elephant Stone (niet enkel door het veelvuldige gebruik van sitar) en de lichtvoetige melancholie van Setting sun ('Always here') om dan weer resoluut uit te pakken met door lang uithalende, snerende zanglijnen gedragen rock ('Smiling faces').

Terwijl de bij momenten naar funky neigende, beweeglijk groovende baspartijen een belangrijke schakel vormen in het levendig houden van het geheel, ligt de grote troef van de langspeler in de tot een delicaat en organisch klanktapijt geweven ijle gitaarmuren, retro-orgels en eigthies synths, waarbinnen een aantal no-nonsense riffs sowieso hun plaats vinden. Verder zijn de nummers best wel aanstekelijk, al maken ze nu ook weer nergens een overdreven verpletterende indruk.

Constant minstens één oog op Groot-Brittannië gericht houdend, levert Stay op die manier een onderhoudend psychrockplaatje af dat van heel wat vakmanschap getuigt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten