zondag 19 juli 2015

Scott Yoder – 'Sisters under the mink': uitgepuurde folkballades

Deze zomer is het exact een jaar geleden dat The Pharmacy er, gelijktijdig met de officiële release van hun overigens prima zwanenzang 'Spells', nogal abrupt mee ophield. Scott Yoder, frontman van de garagegrungers uit Vashon Island voor de kust van Seattle, bleef echter niet bij de pakken zitten en stampte prompt een solo-project uit de grond. Terwijl hij zich quasi onmiddellijk in zijn uppie in het livecircuit begaf, liet ook het eerste studiowerk niet lang op zich wachten, al telt 'Sisters under the mink' wel slechts 4 nummers.

Op deze ep plaatst Yoder zich in de Amerikaanse traditie van de rafelige folktroubadour die de hort optrekt met een resem sober door piano en/of akoestische gitaar gedragen, doorleefde ballades. Met slechts hier en daar enige spaarzame percussie als ondersteuning en een voorzichtige inkleuring via ondermeer een twelve string, benadrukt de kale en wat kil galmende omkadering de behandelde thema's van lichte vervreemding van het doorsnee bestaan gekoppeld aan een inherente eenzaamheid, emoties die in momenten van vertwijfeling als debuterend solo-muzikant wel eens zwaar kunnen doorwegen.

Yoders karakteristieke, tegen het nasale aanschurende stemgeluid leent zich perfect voor het genre, en kan het sowieso zonder veel opsmuk stellen om interessant te blijven. Ze ligt dan ook eerlijk en onverbloemd in de mix. Verder hoeft het uiteraard geen betoog dat Scottie zijn geweldige oor voor melodie niet bij zijn vroeger bandleden achter liet, waardoor het album ondanks de eigengereide lo-fi aanpak toch behoorlijk toegankelijk voor de dag komt.

Met het handvol uitgepuurde, weemoedige, folky nummers - op afsluiter 'Who am i?' weliswaar geïnjecteerd met een flinke country-inslag – dat 'Sisters under the mink' rijk is, keert Scott Yoder als het ware terug naar de basis van de songschrijverij. Nieuw werk zit naar verluidt al in de pijplijn. Indien dezelfde kwaliteit wordt aangehouden, mag dit zeker een langspeler worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten