woensdag 22 juli 2015

CHILDBIRTH – 'Nasty grrls' & 'It's a girl': brute directheid

In een eerder korte tijdspanne heeft Julia Shapiro zich zowat ontpopt tot het boegbeeld van de huidige feministische golf die doorheen Seattle waait. Het gepropageerde feminisme is dit keer zelfzeker genoeg om droge humor tot haar handelsmerk te maken. De gestage, exponentieel groeiende, wereldwijde opmars die main focus Chastity Belt momenteel te beurt valt, stuurt de aandacht hoe langer hoe meer ook richting CHILDBIRTH, het project dat de frontvrouw samen met Tacocats Bree McKenna op bas en Pony Times Stacy Peck op drums uit de grond stampte.

Met 'Nasty grrls' liet het trio zopas een eerste voorproefje op hun 'Women's rights' getitelde tweede lp op de wereld los. Terwijl het nog tot begin oktober wachten is op het volledige album, heeft het reeds geloste nummer alvast alles te bieden waar fans van het eerste uur op zitten te wachten:
provocerende, van meer dan één komische noot voorzien lyrics, een aanstekelijke, franjeloos stoere punkrockriff en een flinke dosis spelplezier. Mckenna's Beastie Boys-achtige antwoordbacking op Shapiro's tegelijkertijd krachtige en beweeglijke lead, verleent het geheel een speelse dynamiek. Met zijn drie minuten klokt 'Nasty grrls' trouwens af op perfecte single-lengte, daar waar nagenoeg alle songs op 'It's a girl' nog ruim onder de twee minutengrens bleven.

Dit vorig jaar verschenen, schreeuwerige debuut maakte al snel duidelijk dat Shapiro haar boodschap bij Chastity Belt nog relatief subtiel verpakt, of op zijn minst behoorlijk wat poëtischer.
CHILDBIRTH's eersteling bevat namelijk tien in your face, de ware punkspirit ademende, compromisloze distorted rockers die door hun rechtdoor, grungy gitaarriffs, schuimbekkend groovende kadans en woeste eenvoud in de songschrijverij staan voor instant toegankelijkheid en brute directheid. De met een stevige knipoog gebrachte, nogal sloganeske thematiek beperkt zich tot de algehele ontvoogding van vrouwen.

Uiteindelijk geeft het hyperbolische 'I only fucked you as a joke' perfect weer waar de band als geheel voor staat. Deze allereerste single fungeert zowat als CHILDBIRTH's levensmotto en is meer dan exemplarisch voor de rest van de plaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten