zaterdag 25 juli 2015

Protomartyr releaset 'Why does it shake?' uit nieuw album

Waar Protomartyr sinds het vorig jaar verschenen en erg succesvol onthaalde 'Under color of official right' al wel een splitsingle met R.Ring op de markt bracht, ligt, met de aankondiging van de op 9 oktober in de rekken liggende langspeler 'The agent intellect', nu heel wat meer in het verschiet. Naast het artwork en de tracklist gaf label Hardly Art ook meteen een eerste opwarmertje vrij.

Afgaande op het vooruitgeschoven 'Why does it shake?' klinken de Detroitse postpunkers nog steeds als een strijdbaar, warmbloedig dier in een kille en vijandelijke omgeving. Nogal abrupt aanvattend in medias res krijg je een monotoon meeslepende kadans, ijskoud kletterende gitaaraccenten en een grillige songstructuur voor de kiezen. Hierboven declameert Joe Casey naar goede gewoonte verbeten en begeesterend zijn krachtigste beatpoƫzie. Het door zijn moeder (die als gevolg van een ernstige ziekte met trillende handen werd geconfronteerd) geuite titelzinnetje grijpt hij onvervaard aan om een aantal breedgekaderde bespiegelingen aangaande de menselijke conditie te spuien.

Terwijl de collega's van het curerende Viet Cong Protomartyr dit najaar naar Sonic City (21.11, De Kreun) halen, kan je de Amerikanen daarbuiten nog aan het werk zien in de Botanique (09.11, Brussel), tijdens Rotown (19.11, Rotterdam) en op Le Guess Who? (20.11, Utrecht).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten