woensdag 29 juli 2015

Grave Babies – 'Holographic violence': episch donker conceptalbum

In Grave Babies vinden we het nihilistische geesteskind dat Danny Wahlfeldt in leven riep om zijn lugubere overtuiging uit te dragen dat de mensheid op de rand van algehele zelfvernietiging staat. Het apocalyptische 'Holographic violence' inspireert zich logischerwijze op een heleboel genres met een op zijn minst donkere ondertoon zoals doom, darkwave, synthrock, industrial metal en gothic. Als algehele sfeer ademt deze langspeler dan ook zwaar de jaren 80 uit. 


Het Amerikaanse kwartet verenigt immers moeiteloos het wijds zweverige van The Cure met het dreigend agressieve van Ministry en het celebraal barokke van The Sisters of Mercy, en dit in wisselende constellaties van performantheid. De door elektronische drumklanken en repetitief dansbare baslijnen neergelegde onheilspellend mechanisch dreinende ritmes krijgen een rijke uitwerking met talloze, gevarieerde synth- en gitaarpartijen en een flinke dosis sinistere elektronica. Zeker in vergelijking met eerdere platen die in wezen uit slaapkamerknutsel- en plakwerk van Wahlfeld bestonden, zorgt dit voor een volle en krachtige totaalsound.

De frontman brengt zijn weinig optimistische lyriek in de vorm van onthecht treurende klaagzangen met tegen het hoogdravende aanschurkende strofes en veelal eenvoudige, herhalende, wat drammerige refreinen. Dat de vocalen overvloedig gedrenkt werden in galmeffecten versterkt de eighties-referenties alleen maar. Als je op afsluiter 'War' echter plots geconfronteerd wordt met zanglijnen die fel aan Layne Staley herinneren, daagt het alsnog dat ook onder andere de riff van 'N2 ether' in een andere context best wel voor grunge door kan gaan.

Het episch donkere conceptalbum dat 'Holographic violence' toch wel is, werd met andere woorden erg genereus en tamelijk divers gestoffeerd. De kille boodschap klinkt alleszins hard door; om het even of ze nu bedoeld is als wake up call dan wel fatalistisch opgevat moet worden, al lijkt dit laatste toch de bovenhand te halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten