donderdag 6 juni 2019

Nots – '3': desolaat en omineus


Voor een flinke portie van zowat de meest unheimliche postpunk in omloop kan je al ruim een half decennium terecht bij Nots. Ook met hun derde langspeler serveert het trio uit Memphis ongeveer het tegenovergestelde van een feelgood-plaat.


Aangedreven door een uit jachtige drums en van repetitieve hooks barstende baslijnen bestaande, beheerst haastig groovende ritmesectie, houden de Amerikaansen er – op enkele uitzonderingen (relatief rustpunt 'Persona' en de psychedelische instrumental 'Far-Reaching Shadows (Interlude)') na – de vaart constant in. Qua dynamiek wordt meestal gewerkt met een lang aangehouden, nerveuze aanloop die uiteindelijk alsnog uitmondt in een huiveringwekkende climax.

De kille gitaren begeven zich geregeld richting het dissonante en disharmonieuze van het no wave genre, en zijn zo voor een groot stuk verantwoordelijk voor de onheilspellende sfeer. Hierin worden ze echter nog steeds bijgestaan door de kenmerkende lunaparksynths die, ondanks het vertrek van toetseniste Alexandra Eastburn, niet uit het kleurenpalet verdwenen zijn. De desolate vocalen van frontvrouw Natalie Hoffmann bedienen zich van een ouderwets punkmetrum, en snijden gewoontegetrouw door merg en been. Wekt dit alles een desperate en post-apocalypische indruk, kom je uiteindelijk wel tot het besef dat Hoffmann het eigenlijk gewoon over de huidige maatschappij heeft, wat best wel tot nadenken stemt.

Nots bouwt, met andere woorden, stilistisch verder op de eerder gelegde fundamenten, en laat hier met '3' een karaktervolle, omineuze constructie op herrijzen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten