dinsdag 18 juni 2019

Pip Blom – 'Boat': ontwapenend


Op Pip Bloms langspeeldebuut staan enkele nummers die in de jaren 90 zo in full rotation hadden gekund op MTV's Alternative Nation, en dit komt niet enkel doordat het stemtimbre van de frontvrouw aan wie de band haar naam ontleent, wel heel erg levendige herinneringen oproept aan dat van Bettie Serveerts Carol van Dijk.


Met de enkel uit drums en leadvocalen bestaande lofi-intro die uitmondt in een levendig en catchy indierocknummer, zet de openende single 'Daddy Issues' meteen de toon, en krijg je alvast één van de hoogtepunten van 'Boat' als captatio benevolentiae. Tussen de meer energieke songs in, haalt Pips slaapkamersongwritersverleden geregeld de bovenhand, wat de dynamiek van het geheel weliswaar door de band genomen ten goede komt, maar wat er hier en daar (bv. 'Bedhead') ook voor zorgt dat de aandacht van de luisteraar een tikkeltje afgeleid kan raken.

Even over halverwege het album, haalt 'Tinfoil' – dat met zijn psychedelisch slepende, hypnotizerende riff en grungy refrein stilistisch een unieke plaats op de plaat inneemt – echter iedereen meteen weer bij de les om de aandacht nog tot het eind vast te houden. Samen met de instant ontwapenende stemklank van Blom, wordt de sfeer grotendeels bepaald door de directe, pure, wat scherpe gitaarsound. Terwijl eenvoudige, lichtvoetige drumpartijen het aanstekelijke ritme bepalen, zorgen de vaak hooky baslijnen dan weer voor de cohesie.

Niet echt iets nieuws onder de zon dus, al levert het Amsterdamse Pip Blom met 'Boat' op die manier wel een frisse, lichtjes edgy en goed in het oor liggende debuutplaat af.

Pip Blom live aan het werk zien kan binnenkort in onder andere Genk (03.08, Absolutely Free Festival), Zwolle (12.09, Hedon), Nijmegen (13.09, Merleyn), Groningen (14.09, Vera), Tilburg (20.09, Hall of Fame), Hengelo (28.09, Metropool) en Brussel (04.10, Botanique).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten