zaterdag 29 juni 2019

Le Butcherettes tijdens Bear Rock (Andenne) op 28.06.19


In de schaduw van de indrukwekkende 18de eeuwse Sint-Begga kerk vond in Andenne al voor de 25ste keer het Bear Rock festival plaats, dat sinds 1995 in een dorpsfeesterige setting de meest diverse alternatieve rock naar de oevers van de Maas brengt. Als één van de hoofdacts wisten de organisatoren dit jaar niemand minder dan Le Butcherettes te strikken.


Opener 'Witchless C Spot' herbergt meteen de meest kenmerkende aspecten die het kwartet te bieden heeft, zijnde indringende, ruimschoots van catchy hooks voorziene songschrijverij, een hypnotizerende, naar het tribale neigende kadans en een uit gitaren en electronica bestaande indrukwekkende totaalsound waarboven frontvrouw Teri Gender Bender grenzeloos haar vocale duivels ontbindt. Hoewel hierop het recente 'father/ELOHIM' aansluit, wil dit niet zeggen dat het eerder dit jaar verschenen 'bi/MENTAL' een voorkeursbehandeling krijgt in de setopbouw. Met onder meer 'Burn the Scab', 'Lonely & Drunk', 'Dress Off' en 'struggle/STRUGGLE' wordt immers zowat gelijkmatig geput uit het hele oeuvre.

Dat de familiale crisis die het laatste album triggerde bij Teri tevens zorgde voor een geïntensifieerde interesse in haar eigen roots toont zich dan weer wel. Zo verbindt ze met onder meer een hoofdtooi die aan haar Mexicaanse grootmoeder behoorde, gezichtsverf en rode netkousen traditie met hedendaags in haar podiumoutfit, en ook haar energieke bewegingen houden het midden tussen rituele en moderne dans.

Al zou je kunnen stellen dat Gender Bender enorm veel drama in haar performance steekt, krijg je bij haar steevast eerder de indruk dat ze zich als medium openstelt voor allerhande van binnen- en buitenuit invloed uitoefenende krachten die ze ongebreideld laat inwerken op haar fysieke omhulsel. Eens op de planken lijkt de frontvrouw namelijk een soort kosmisch knooppunt waar onder andere cultuur, natuur, emotie, eeuwenoude geschiedenis, instinct en spiritualiteit kolkend samenvloeien.

Het hoeft dus geen verder betoog dat Le Butcherettes op een buitenpodium voor een zeer divers publiek evenzeer weten te imponeren als in een besloten zaal(tje) waar de energie tegen de muren knettert.

https://www.facebook.com/Over-from-underground-1466055173714208/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten