maandag 29 april 2019

Shana Cleveland – 'Night of the Worm Moon': melancholisch meanderende, etherische folk


Daar Shana Cleveland - om de stilistische continuïteit te bewaren - in de indiesurf van La Luz niet haar hele muzikale ei kwijt geraakt, werkt ze parallel al jaren aan een soloproject. Leverde dit met 'Oh Man, Cover the Ground' in 2015 een eerste psychedelisch schitterende parel op, doet de recent verschenen opvolger 'Night of the Worm Moon' hier allerminst voor onder. Ook nu grossiert Cleveland succesvol in indringende, gestaag en doeltreffend onder de huid kruipende, melancholisch meanderende, etherische folk.


Hetzij middels cyclisch rollende fingerpicking hetzij via fluwelen gestrum lijkt de Amerikaanse
patronen te ontdekken (en te mimicreren) in alledaagse natuurverschijnselen zoals de waaiende wind, het golven van de oceaan, het ruisen van bladeren of een zachtjes voortkabbelende rivier waarin een plotse stroomversnelling niet als een verrassing komt. De naar het bovenmaanse reikende, dromerige en tegelijkertijd van ruimschoots voldoende body voorziene vocalen plakken als een tweede huid op het meeslepend ingenieuze, akoestische gitaarspel.

Doordat de lyrics tot op een bepaalde hoogte mysterieus gehouden worden, komen de instrumentals 'Castle Milk' en 'Solar Creep' nagenoeg even vertellend voor de dag als de rest van de songs. De gelaagd aanwezige begeleiding van onder meer levenspartner/multi-instrumentalist Will Sprott (die als singer-songwriter en als toetsenist bij Shannon and the Clams aan een eigen carrière timmert) en oorspronkelijke La Luz-bassiste Abbey Blackwell, werd uiterst subtiel in de productie verweven en gaat volledig mee in de haast impressionistische sfeer.

'Night of the Worm Moon' komt, als een logische verderzetting na Shana Clevelands debuut, op die manier naar voor als een uitermate sfeervol, spiritueel en hypnotizerend album waar je je volledig in kan onderdompelen. Nieuw solo-werk zou trouwens niet al te lang op zich laten wachten. Een ondertussen hoogzwangere Shana vatte immers het plan op gedurende de negen maanden verwachtingstijd een hele nieuwe langspeler uit te werken. Wordt dus vervolgd...



Geen opmerkingen:

Een reactie posten