donderdag 18 april 2019

Priests – 'The Seduction of Kansas': spectrum verruimd


Gezien de flink toegenomen status en hun binnen handbereik liggende ambitie om van de muziek te kunnen leven, zien de leden van Priests het (uit respect voor de diy-gemeenschap) niet langer als gepast hen als een (post)punkband te omschrijven. Dit neemt nochtans niet weg dat het gros van de lyriek op 'The Seduction of Kansas' nog steeds politiek/maatschappelijk getint is en dat in galm gedrenkte drums in combinatie met de ene keer zweverig begeleidende en dan weer vinnig al dan niet scheurend uithalende new wave-en punkgitaren voor een groot stuk de sound bepalen.


Qua songschrijverij werd het stijlenpakket dan weer wel danig verbreed. Meest in het oog springend in dit opzicht is misschien wel het instant aanstekelijke, als eerste single vooruitgeschoven titelnummer dat drijft op een soort electropopbeat. Terwijl ook het bezwerende 'I'm Clean' en '68 Screen' eerder een (weliswaar tegendraadse) popgeoriënteerde richting inslaan, het zich beheerst ontplooiende 'Not Perceived' de opbouw en allure van een groots jaren 80-rocknummer in zich heeft en met 'I Dream This Dream in Which My Body Is My Own' zelfs een spoken wordsong aan bod komt, sluiten onder meer opener 'Jesus' Son' en het hoekige 'Control Freak' nauwer aan bij eerder werk. Telkens klinken de vocalen van de hoogtimbrerige frontvrouw Katie Alice Greer soepel, helder en krachtig.

Na het vertrek van Taylor Mulitz (om zich helemaal op Flasher te kunnen focussen) hing het voortbestaan van Priests blijkbaar even aan een zijden draadje. Met 'The Seduction of Kansas' maakt het (voorlopig) met gastbassisten werkende trio uit Washington DC echter van de nood een deugd en grijpen ze de kans aan hun spectrum gevoelig te verbreden. Het geweer van schouder veranderen hoeft immers niet altijd een slechte zaak te zijn.

Priests live aan het werk zien kan binnenkort onder andere in Brussel (20.05, Botanique) en Amsterdam (25.05, Paradiso), en op het Best Kept Secret Festival (31.05, Hilvarenbeek).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten