donderdag 25 mei 2017

The Coathangers, The Shivas & Mind Rays tijdens Psych over 9000 (Gent) op 24.05.17

Als de eerste editie van je evenement vlotjes uitverkoopt kan je sowieso van een succes spreken. Dat is precies wat genrefestival Psych over 9000 overkwam, wat in één klap bewijst dat het garagerockfenomeen in België nog steeds alive and kicking is. Verpreid over vier zalen in de nabijheid van de Gentse Vlasmarkt had je de keuze uit maar liefst tien bands uit binnen- en buitenland om daags voor Hemelvaart zelf je eigen avondvullende programma samen te stellen, en dat voor de prijs van slechts twaalf euro in VVK.


Aftrappen doen we in Café Video met Mind Rays dat er meteen de beuk in gooit met het beproefde recept van een ouderwetse punkkadans, schreeuwerige vocalen en vuil in het rond gestrooide gitaarlicks. Reken daar nog de energieke performance van vooral de frontman bij, en je krijgt een erg opzwepende bedoening. Enkele sporadische keren wordt bij wijze van afwisseling en relatieve adempauze gegrepen naar iets postpunkerigere, repetitieve nummers. Ook al raadt de band het publiek aan zich na afloop te reppen richting Trefpunt voor Mountain Bike, begeven wij ons anderwaarts.

Na een korte wandeling gooien The Shivas in het Afsniscafé immers hoge ogen met hun erg retro aanvoelende garagesurf. Door af en toe terug te vallen op een tegelplakkende oldiespopsong plaatst het trio uit Portland zich ergens tussen La Luz en Shannon and the Clams in. Terwijl spilfiguur Jared Molyneux vooral op gitaar uiterst sterk voor de dag komt, valt de solide drumster Kristin Leonard ook nog op door haar welgemikte backings die van een hoog Kim Dealgehalte doordrongen zijn.

In de Trefpuntzaal wordt een dik half uur later van meet af aan duidelijk dat The Coathangers een andere muzikale dynamiek hebben dan bands waar de frontpersoon door de rest in een zetel wordt gezet. Met snedig en soepel gitaarspel neemt speerpunt Julia Kugel op de zinderende opener 'Watch Your Back' immers overtuigend haar groepsgenotes op sleeptouw die zo tot het uiterste worden gedreven om haar bij te benen.

Dat van de recente 'Parasite'-ep enkel het wat ingetogen 'Drifter' de setlist niet haalt, geeft aan dat het drietal uit Atlanta resoluut kiest voor een energieke, dynamische aanpak. Terwijl ook nummers als 'Wipe Out' en 'Perfume' tegelijkertijd heftig en groovy uit de verf komen, wordt de ideale mix van tegendraadse punk en gevoel voor melodie muzikaal misschien nog wel het meest typisch veruitwendigd door 'Down Down.'

Waar Kugels stem zich uitstekend leent voor de meest melodieuze passages in combinatie met behoorlijk wat indringend schrille, hoge uithalen, geeft ze de leadvocalen door aan drumster Stephanie Luke wanneer de song om een wat hesere, robuustere aanpak vraagt. En ergens tijdens het tweede deel van de set wordt het tevens achter de drums een stoelendans als achtereenvolgens Kugel en bassiste Meredith Franco de stokken ter hand nemen. Afsluiter van dienst is 'Squeeki Tiki' waarop ook live de gitaar plaats ruimt voor het piepende hondenspeeltje van op plaat. Dit geeft Kugel meteen ook de ruimte om onvervaard het publiek in te duiken en zo de show tot een spetterend einde te brengen.

https://www.facebook.com/Over-from-underground

Geen opmerkingen:

Een reactie posten