zondag 15 mei 2016

Tacocat in Extase (Tilburg) tijdens Incubate op 14.05.16

Terwijl de populariteit van Tacocat aan de andere kant van de oceaan aan een stijle opmars bezig is, lijkt ook Europa hoe langer hoe meer gewonnen voor de melodieuze punkrock van het kleurrijke viertal uit Seattle. Een goed volgelopen zaal op een middernachtelijk uur in Tilburg zet deze stelling alleszins kracht bij. 


Na een ultrakorte line-check kan, tijdens de aankondiging, een dolenthousiaste Nightbirds-organisator zijn opwinding nauwelijks verhullen dat hij na twee jaar proberen eindelijk Tacocat naar zijn podium kreeg. We zeggen er trouwens donder op dat de jongeman allerminst teleurgesteld zal zijn in z'n opzet. Met een overtuigende presentatie van hun nieuwste album weten Emily Nokes & co de gemoederen van het publiek immers tot het crowdsurfpunt te verhitten. Naast het nieuwe materiaal halen ook de vlotjes herkende singles aangevuld met 'Psychedelic quinceañera' uit 'NVM' de setlist.

Waar bas, drum en gitaar elkaar voor geen millimeter lossen en een krachtige en tegelijkertijd soepel vloeiende dynamiek neerleggen, spreidt frontvrouw Nokes, in vergelijking met de laatste keer dat we haar live aan het werk zagen, zowel qua podiumperformance als zangstijl een opmerkelijke evolutie tentoon. Zo staat 'Talk' zowat symbool voor de nieuwe diepgang die ze sinds kort in haar vocalen weet te leggen. Daarnaast trekt ze, tamboerijn vast in de hand, het overgrote deel van de aandacht organisch naar zich toe middels een geheel eigen choreografie van een soort stijlvol hoekige, moderne dans met ballet- en cheerleadinvloeden die niet langer verwijst naar Kathleen Hanna.

Zonder de karakteristieke speelsheid te verliezen bewijst Tacocat zich ten volle als een serieus te nemen band die plezier en talent koppelt aan inhoud en vakmanschap. Het applaus dat hen na het afsluitende horeca-anthem 'I hate the weekend' te beurt valt is dan ook navenant oorverdovend. Gezien het tijdschema van het festival zit een druk gesolliciteerde bisronde er helaas niet in.

Wel kan je Tacocat binnenkort nog eens aan het werk zin in onder meer Gent (Café Video, 23.05).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten