zondag 16 augustus 2015

MDC – 'Millions of dead cops': schuimbekkend anti-establishment

Al wie in België ook maar van in de verte punk minded is kan over goed twee weken zijn meest non-conformistische hart ophalen in Magasin 4. Met Sport Doen en Electric Vomit als zaalopwarmers wisten ze daar immers het al meer dan 30 jaar tegen de establishmentschenen schoppende MDC te strikken voor een optreden. Naar verwachting tekent daarenboven - op de in 2007 overleden bassist Michael Donaldson na - met vocalist Dave Dictor, gitarist Ron Posner en drummer Al Schvitz de originele bezetting van de legendarische hardcore punkband present in Brussel, (waarschijnlijk) aangevuld met een extra gitarist. 


Terwijl MDC's laatste lp alweer uit 2004 stamt, staat hun in 1982 voor het eerst uitgebrachte en ondertussen tot één van de meest essentiële punkplaten uitgegroeide debuutalbum nog steeds als een huis. Helaas blijkt 'Millions of dead cops' ook thematisch nauwelijks aan relevantie te hebben ingeboet. Zo nemen Dictors onverbloemde lyrics een Amerikaanse samenleving flink op de korrel die sindsdien niet echt gunstig geëvolueerd lijkt. De frontman trekt schuimbekkend van leer tegen zowel uitwassen als steunpilaren van de westerse maatschappij. Van het lijstje dat onder meer kapitalisme, georganiseerde religie, racisme, oorlog, homohaat en seksisme bevat, kan heden ten dage eigenlijk weinig afgevinkt worden.

Waar op 'Corporate deathburger' McDonald's al symbolisch het gelag betaalt, vindt de snoeiharde kritiek zijn ware culminatiepunt in 'John Wayne was a nazi' waarbij de westernacteur iconisch alle verdorven waarden van een beklemmende structuur belichaamt. Zoals op de hele plaat consequent wordt volgehouden, is de aanklacht direct, grof, rauw, brutaal en compromisloos. Dave Dictor haalt alles uit de kast om de boodschap zo scherp mogelijk te stellen. De door verbeten voortjakkerende drums en gruizelige gitaren gedragen razendsnelle punkrock blijkt een effectief en ideaal dragend vehikel. Slechts af en toe schakelt MDC gedurende een tel wat terug, net genoeg om even naar adem te happen en er des te heftiger opnieuw in te vliegen.

'Millions of dead cops' jaagt er dan ook maar liefst 14 nummers gedecideerd door op nauwelijks 20 minuten tijd. Meer had het kwaadgebekte viertal indertijd niet nodig om zich definitief aan de militante zijde op de kaart te plaatsen en uit te groeien tot invloedrijke inspiratiebron voor talrijke andere protestbands.


In Nederland kan je MDC binnenkort aan het werk zien in Little Devil (21.08, Tilburg), De Groote Weiver (22.08, Wormerveer) en op het Sea Sheppard Benefit (04.09, Hengelo).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten