dinsdag 14 mei 2019

ShitKid – 'Detention': verrassend platgetreden tienerperikelen


ShitKids acht nummers tellende, nauwelijks de twintigminutengrens overschrijdende nieuwste komt best wel verrassend voor de dag. Na de razend interessante, wat bevreemdend meeslepende lofi-platen 'Fish' en 'This Is It' trokken Asa Soderqvist en Lina Molarin Ericsson deze keer immers mét drummer de studio in, om buiten te komen met een licht verteerbaar, postgrungerig rockalbum dat genregewijs zowat het midden houdt tussen poppunk en emo.



Op 'Detention' vind je niet langer geëxperimenteer met onder meer synths, drumsamples en subbassen, maar eerder rechttoe- rechtaan rock die niet te beroerd is om al op de openende titelsong zonder verpinken terug te vallen op een onverbloemde 'Smells Like Teen Spirit'-riff. De plaat is van A tot Z instant toegankelijk, en wordt enkel edgy gehouden door de tussen verbeten en lijzig schipperende vocalen van Soderqvist. Op afsluiter 'Lost in a DreamWorld' krijg je een glimps van wat het geheel gegeven zou hebben met een minder karaktervolle stem, wanneer tijdens de derde strofe Ericsson – voor even – soepel en zoetgevooisd de lead overneemt.

Thematisch is 'Detention' overigens ook nog eens een conceptalbum dat handelt over de gevoelens die met de middelbare schooltijd gepaard gaan. Verwacht je echter niet aan diepgaande analyses, maar eerder aan een vluchtige behandeling van de meest platgetreden emoties en mijlpalen (waaronder verliefdheid, strafstudie en het eindejaarsbal) zoals die al ontelbare keren geportretteerd werden in Amerikaase tienerfilms en -series.

Noch de sfeer noch de songschrijverij is dit keer bevreemdend op ShitKids recenste, de keuze om het resoluut over deze boeg te gooien dan weer des te meer. De Zweedse band toerde vorig jaar als voorprogramma van The Melvins (en zal dat later dit jaar herhalen), en het lijkt erop dat – net als voor deze grote roergangers het geval is - ShitKid, wars van elk verwachtingspatroon, vooral doet waar het zelf zin in heeft.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten