donderdag 21 februari 2019

Le Butcherettes – 'bi/MENTAL': beklijvend en uit noodzaak


Le Butcherettes' nieuwste werd volledig getriggered door een verregaand crisismoment dat frontvrouw Teri Gender Bender beleefde met haar aan een bipolaire stoornis lijdende moeder, een feit dat je gereflecteerd ziet in de albumtitel en de tipografie van de songnamen. Het bleek tevens aanleiding om de problematische relatie die ze onderhield met haar reeds enige tijd overleden vader, waar ze vooralsnog vrede mee leek gevonden te hebben, nog eens op te rakelen. Openingslyric van de plaat “Injuries are slashed deep open” is daaromtrent ondubbelzinnig.


Vergeleken met de daarbuiten eveneens op maatschappelijke thema's gerichte vorige langspeler 'A Raw Youth', trekt 'bi/MENTAL' volledig de persoonlijke kaart. Vlak na de aanvaring met haar moeder trok Gender Bender zich terug in absoluut isolement om het gebeurde en de impact ervan verwoed in de nummers om te zetten dit album bevolken. Toch was de gelegenheid ook ideaal om het enkele jaren terug reeds op Soundcloud gegooide 'mother/HOLDS' herop te vissen en naadloos in het geheel te passen.

Muzikaal vallen Le Butcherettes terug op de gekende hoekig groovende ritmesectie en expliciete dynamiek waar een aanstekelijk popdeuntje even makkelijk als een lofi, traditionele folkstrofe kan uitbarsten in een groots gitaarrockrefrein. Boven de met electronica doorspekte, wat mechanisch aanvoelende gitaren die voor een groot stuk de totaalsound domineren, komt Gender Bender vocaal erg gevarieerd voor de dag. Haar expressief gebrachte, catchy zanglijnen krijgen de ene keer een fluisterstem mee om dan weer lijzig uit de hoek te komen, op lieflijkheid in te zetten of door merg en een snijdend, op volle kracht uit te halen.

'bi/MENTAL' vormt op die manier een beklijvend, door noodzaak voortgestuwd werkstuk waarop Teri Gender Bender onversaagd de strijd met haar demonen tot op het bot aangaat.

Le Butcherettes live aan het werk zien kan binnenkort in onder andere Amsterdam (29.03, Paradiso) en Gent (04.04, Charlatan).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten