dinsdag 5 februari 2019

Mozes and the Firstborn – 'Dadcore': triomfantelijke ode aan goede rockmuziek


Mozes and the Firstborn klinkt al enige tijd helemaal bevrijd van verwachtingspatronen, druk en persoonlijke crises. Na het intense, bol van de spanning staande 'Great Pile of Nothing' vindt het Eindhovense viertal op 'Dadcore' een aanzienlijk deel van de jeugdige onbezonnenheid die hun debuut kenmerkte terug. De titel geeft daarenboven met een knipoog aan dat niet krampachtig aansluiting bij de jeugd wordt gezocht, vermits dat heden ten dage nagenoeg onmogelijk lijkt indien je gitaarrock brengt.


Bovendien wordt ook nostalgisch teruggegegrepen naar een retro-muziekeleving. Geheel in lijn met de vorig jaar opgerichte Cassette Club bevat het album heel wat beknopte intermezzo's die de ene keer het typische geluid van het indrukken van de Rec-knop van een cassettespeler mimicreren en de andere keer dan weer de illusie van overlijfselen van songs waarboven niet helemaal accuraat andere muziek werd opgenomen of spontane homerecordings weergeven.

Op die manier gepresenteerd als een soort ouderwetse mixtape brengt Mozes and the Firstborn een overtuigende combinatie op de mat van de frivoliteit en ontstuimige drang van hun beginperiode met de zich plechtstatig ontplooiende gitaarerupties van hun tweede langspeler. Of het nu gaat om de southern rock van 'Baldly', de poppy gitaarrock van 'Sad Supermarket Song', de grunge van 'Scotch Tape Stick With Me' of de singersongwriter-stuff van 'Fly Out', telkens weer bevatten de door de melancholische vocalen van Melle Dielesen gedragen refreinen de potentie uit te groeien tot ware anthems. In zijn geheel maakt dit 'Dadcore' een groovy, catchy en enthousiast meesterwerk dat de jeugd uitdaagt hun mening omtrent gitaarmuziek misschien toch nog eens te herzien.

Mozes and the Firstborn live aan het werk zien kan binnenkort in onder andere Amsterdam (07.03, Bitterzoet), Hasselt (13.03, Muziekodroom) en Utrecht (14.03, EKKO). Dat zal zonder drummer Raven Aartsen zijn die de tijd en ruimte krijgt andere artistieke ambities realizeren.

https://www.facebook.com/Over-from-underground-1466055173714208/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten