maandag 11 februari 2019

A Tribe Called Red in Botanique (Brussel) op 10.02.19


Meer dan tien jaar geleden kwam het Canadese A Tribe Called Red op het idee moderne clubmuziek te infuseren met oeroude traditionele drumbeats en tribale koorzangen. Het bleek een schot in de roos en de dj's groeiden al snel uit tot vaandeldragers van het Pow Wow-stepgenre dat hoe langer hoe meer ook in Europa voet aan de grond krijgt; getuige hiervan een volledig uitverkochte merch-stand nog voor hun zevende en laatste tourdate in de Witloofbar van de Botanique.


2oolman en Bear Witness gooien er meteen de beuk in met John Trudells 'We Are the Halluci Nation'-spoken word uit de recenste, gelijkgetitelde langspeler boven het oudere, opzwepende 'Electric Pow Wow Drum'. Al snel maakt danser Matthew Wood in vol ornaat een eerste keer zijn opwachting met een – in navolging van de muziek – mix van urban en traditionele dancemoves. Als hij even later bij 'Sisters' ook in zijn eentje opduikt wordt duidelijk dat vaste danseres Angela Miracle Gladue deze keer niet van de partij is, en dat Wood er alleen voor staat, en dat dan ook weer niet volledig vermits hij enkele keren een erg jeugdige toeschouwer mee het podium opvraagt die zo succesvol zijn kunnen weet te etaleren.

Gewapend met een heel arsenaal samples gaande van een flard Paul Revere over een speech van Wednesday uit 'The Addams Family' tot raps van Yasiin Bey weven de dj's de nummers naadloos in elkaar. De indigenous elementen zijn niet altijd even prominent aanwezig in het geheel dat geregeld resoluut de richting van r&b, hiphop of dancehall inslaat. Steeds blijft de set even meeslepend als bezwerend, maar een song als 'R.E.D.' heeft door die aanpak een des te grotere impact. Na een dik uur maakt de indringende roep om toegiften dan ook duidelijk dat Brussel helemaal overstag ging voor de enthousiasmerende Pow Wow-step van A Tribe Called Red.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten