maandag 9 april 2018

Slow Bear en Granola Import in Café Libertad (Leuven) op 08.04.18


Zoals ieder voorjaar biedt Café Libertad in de Leuvense Munststraat ook in 2018 een reeks interessante zondagavondconcerten aan. Dit keer kwamen het lokale Slow Bear en de Mechelse singersongwriter Granola Import aan bod.

Granola Import vat de avond uitstekend aan met een beknopte set waarbij hij zijn diepe vocalen enkel begeleidt met accordeon. Waar deze opstelling de feel vaak richting zeemansliederen trekt, weet hij dit gegeven echter met een indringende, artistieke doorleefdheid te doorweven zodat het geheel eerder een Kurt Weil-achtige inslag krijgt.


Ook al bracht Slow Bear slechts enkele maanden geleden pas een nieuwe plaat op de markt, grijpt hij de gelegenheid reeds aan recent geschreven materiaal te testen op een livepubliek. Openen doet de Leuvenaar weliswaar met de straightforwarde, van een catchy mondharmonicapartij voorziene folk van albumafsluiter 'Quarter of a Story', maar hierna komen meteen enkele kakelverse songs aan de beurt die met hun ritme-, dynamiek- en stemtimbrewisselingen merkelijk grilliger van structuur zijn.

Geleidelijk aan kruipt het optreden op die manier volledig onder de huid, en word je zonder het goed en wel te beseffen helemaal in de sfeer gezogen. Het up-tempo openingdsduo van 'Fucking Off' brengt vervolgens de vaart in de show waarna de hypnotizerende meestamper 'Hippie Hustle' moeiteloos voor een boost in de dynamiek zorgt. Voor het laatste op akoestische gitaar gebrachte nummer vraagt Slow Bear de bassist waar hij meer dan een decennium geleden mee in Grant Moff Tarkin zat, en openingsact Granola Import (met trekharmonica) het podium op. Wat volgt is een heupwiegende ballade die zowel emotie en sterke songschrijverij als zichtbaar spelplezier herbergt.

Voor het beklijvende 'Pale Bird Blues' wordt dan de elektrische gitaar omgegord. Met enorm veel feeling de snaren beroerend, legt de man, terug in zijn eentje het podium bevolkend, zonder efffectpedalen een krachtige, directe, sound neer. 'Spirit Broken (I Fixed It)', waar de gitaarpartijen zich af- en aanzwellend rond een pianosample weven en dat in zijn fade out telkens een verschillend, kort stukje cover incorporeert, eindigt dit keer met een streepje 'I'm Not Like Everybody Else' van The Kinks wat erg toepasselijk overkomt bij deze songwriter die consequent zijn eigen koers vaart. Single 'Normandy and Me', waar Granola Import nog een keer met zijn lage vocalen voor ondersteuning zorgt, vormt tenslotte een prima sluitstuk op een muzikaal erg interessante avond voor al wie open stond zich met lak aan normen en conventies te laten onderdompelen in de wereld van Slow Bear.

https://www.facebook.com/Over-from-underground-1466055173714208/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten