maandag 27 februari 2017

Steal Shit Do Drugs in Doornik (met Komplikations in Water Moulin op 24.02.17) en Gent (in Café Charlatan op 26.02.17)

Aan het begin van een maandlange, volgestouwde Europese tour kon je Steal Shit Do Drugs twee keer in België aan het werk zien. Dat het Amerikaanse vijftal vorig jaar een tot de verbeelding sprekende punkplaat uitbracht bij het Italiaanse Annibale Records zorgde alleszins voor hoge verwachtingen.


In een tot concertclub omgebouwd rijhuis aan de Doornikse spoorlijn bijt het voor de gelegenheid als voorprgramma opgetrommelde Komplikations de spits af. De Luikenaars grossieren al een jaar of zes in jachtig dokkerende retro punk wild afgewerkt door een verbeten lyrics in het rond spuwende frontman. Met keyboards in de plaats van gitaren en een uitermate sterke drummer die met gevoel strak kan wezen brengt het trio een energieke en intense show op de planken, helemaal zoals het het genre betaamt.

In de ontspannen laissez faire atmosfeer van Water Moulin vindt Steal Shit Do Drugs duidelijk een habitat waarin ze goed gedijen. Van bij opener 'Whiting Tennis' slaat de volgepakte ruimte dan ook aan het kolken, en dat zal een heel optreden lang zo blijven. Terwijl Kennedy Carda zich presenteert als een enorm charismatische en tevens licht theatrale frontman, legt de rest van de band een heldere, snedige groove neer op het snijpunt van punk, postpunk en garage.

Aangevuld met onder meer 'Money Spent' uit de 'First Comes Money'-ep put de band uiteraard vooral uit hun recente album. Een bondig “Seattle sucks” betreffende hun thuisstad gaat 'Royal' als bindtekst vooraf, waarna Carda vervolgens de lyrics over het lokale artiestenmilieu dat hoe langer hoe meer plaats moet ruimen voor een door een oprukkend legertje hedendaagse yuppies gecreëerde proper glimmende bovenlaag, de benodigde uitleg laat verschaffen.

Net wanneer SSDD wil toewerken naar hun finale, blijkt gitarist Jermaine Blair te kampen te hebben met een gebroken snaar wat hem niet in staat stelt nog alle voorziene nummers te spelen waardoor snel een nieuw einde wordt geïmprovisseerd. Dit vindt zijn orgelpunt in de als drukgesolliciteerde bis voorbehouden The Cramps-cover 'New kind of Kick'.


Twee dagen later in de iets gestroomlijndere omstandigheden in Café Charlatan waar wat minder vanzelfsprekend nieuwe zieltjes worden gewonnen weet Steal Shit Do Drugs nogmaals te overtuigen. Ze brengen ook nu weer een heftige, dynamische en organische performance waarbij drummer Pete Capponi onverstoorbaar het tempo en de dynamiek dicteert, de bas van Erika Mayfield aan de lopende band catchy hooks aflevert en de gitaren (de ene droog en ijl, de andere eerder warm grommend) elkaar perfect aanvullen.

Geen technische problemen deze keer waardoor Carda & co nu wel volgens planning kunnen werken, al is het niet helemaal duidelijk of 'Michelle' zonder suggestie uit het publiek gespeeld zou zijn. Net als in Doornik wordt de reguliere set zo afgesloten met één van de twee in het optreden binnengebrachte nieuwe nummers. In Gent volgt weliswaar geen toegift. Niettemin bewijst Steal Shit Do Drugs andermaal dat de ijzersterke recente langspeler geen toevalstreffer is die daarenboven ook even overtuigend naar een livesituatie vertaald kan worden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten