maandag 13 februari 2017

Fred & Toody + Top Down in Het Bos (Antwerpen) op 12.02.17

Met Dead Moon-oprichters Fred en Toody Cole haalde Hotsjumenas een koppel levende legendes naar Het Bos voor wat werd aangekondigd als hun laatste optreden op Belgische bodem. Een betere reden om je op een zondagavond naar Antwerpen te reppen, valt aldus slechts moeilijk te bedenken.


Als openingsact voor de hele tour neemt het echtpaar Cole het eveneens vanuit Portland opererende Top Down mee de hort op. Met een door Fred geproduced debuut onder de arm brengt het trio een oerdegelijke set rechtdoor stompende, complexloze garagerock die genregewijs zeker en vast in één lijn ligt met het hoofdprogramma. Terwijl drumster Fiona Campbell er constant de vaart flink in houdt, verdelen bassist Chuck Struggler en gitariste szim netjes de zanglijnen.

Niet veel later maken Fred & Toody hun opwachting, de tekenen des tijds zo goed mogelijk negerend. Ondanks veranderde omstandigheden (de afwezigheid van de onlangs overleden en niet vervangen drummer Andrew Loomis en gezien de leeftijd de noodzaak op stoelen gezeten op te treden) verandert het duo niets aan het opzet van weleer, namelijk één gericht op energie, dynamiek en bovenal enorm veel spelplezier. Je krijgt met andere woorden geen poging tot intiemere herinterpretatie van de nummers; en dat werkt ook als je concerteert voor een schare van je meest toegewijde fans (die zoals Toody terloops opmerkt minstens twee generaties overspannen) en, meer nog, over een enorm arsenaal uitmuntende, even krachtige als catchy en beroerende songs beschikt die in quasi elke omstandigheid overeind blijven.

De snee mag dan doorheen de jaren wat afgebot zijn en het mag dan bij momenten nog wat meer rommelen en rammelen dan weleer, de gevoelsvolle interactie tussen Toody en Fred geeft meer dan ooit vonken. Hoewel laatstgenoemde gaandeweg het optreden wat grappend begint te klagen over een pijnlijk achterwerk van het lange zitten, houdt het tweetal het nagenoeg een uur lang vol. Op unanieme vraag van het publiek persen de grootouders van de underground rock er zelfs nog een bisronde uit met achtereenvolgens 'Out in the Blue', 'It's O.K.' en Elvis-cover 'Can't Help Falling in Love'. Dit laatste orgelpunt is meteen een ultieme uiting van hoe Fred & Toody telkens weer de juiste (spreekwoordelijke) snaar weten te raken, sowieso bij het publiek, maar in de eerste plaats ook bij elkaar. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten