dinsdag 7 maart 2017

Crystal Fairy – 'Crystal Fairy': tot de verbeelding sprekende samenwerking

Wie Le Butcherettes reeds aan het werk zag merkte ongetwijfeld op dat frontvrouw Teri Gender Bender, op geheel eigen wijze trouwens, overvloedig uit dezelfde oerbron krachten put als die waar The Melvins al enkele decennia lang op intappen. Nadat beide bands samen op tour trokken (tijdens dewelke het vaste prik werd dat Gender Bender enkele nummers bij de hoofdact kwam meezingen), werden de banden aangehaald en was een volwaardige samenwerking blijkbaar niet langer uit te stellen. En voila, hier is Crystal Fairy.


Van bij opener 'Chiseler' valt meteen op dat Butcherette Teri in haar tienerjaren het werk van The Melvins langdurig grijs draaide. Als zelfverklaarde superfan weet ze immers als geen ander vocalen neer te leggen die zo uit het brein van Buzz Osborne konden ontsproten zijn. Dit terwijl ze onder meer door timbre, lyrics en stembereik toch helemaal haar eigenheid behoudt. Als beide vocalisten op de tot 'Posesión' omgedoopte Tales of Terror-cover samen zingen, kan je niet anders dan beamen dat ze qua ritmiek en frasering erg nauw bij elkaar aansluiten. Dat The Melvins eerder al uitgebreid met gastzangers werkten zonder de groepsnaam aan te passen en dit deze keer wel doen, geeft overigens aan dat de appreciatie volkomen wederzijds is.

Terwijl Osborne en Dale Crover, als de solide gesmede tandem die ze al jaren vormen, met hun typische Melvinsriffs die alterneren tussen heavy, snedige punkrock en lome, sludgy metalgrunge in grote mate het totaalgeluid bepalen, siert het Gender Bender dat ze alsnog overduidelijk haar stempel weet te drukken op het geheel, en dit niet enkel door de sporadisch opduikende toetsen of het in het Spaans gezongen 'Secret Agent Rat'. Zo zet ze nummers als 'Necklace of Divorce' en 'Sweet Self' bijvoorbeeld helemaal naar haar hand.

Oh ja, en wegens fysieke nabijheid ten tijde van de opnames speelt Omar Rodríguez-López mee op bas, en dat doet hij uitstekend. Waar hij hier en daar – wanneer de rest een tikkeltje dramatisch stilvalt – wel wat persoonlijke accenten weet te leggen, gaat hij doorgaans, zoals de meesten uit het hele arsenaal bassisten waar Dale en Buzz mee samenwerkten, naadloos op in de zware Melvins-sound.

Ondertussen kwamen uit de studio reeds aan telepathische ervaringen grenzende verhalen naar buiten, en Crover en Osborne spreken in hun nieuw gevonden enthousiasme onomwonden over hun beste werk ooit. Valt dit laatste misschien wel te relativeren in het licht van albums als 'Bullhead', 'Stoner Witch' en 'Stag', toch kan je deze samenwerking volmondig als voltreffer bestempelen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten