dinsdag 23 februari 2016

Needle And The Pain Reaction – 'Porcupine': stevige, grungy rock

Liefhebbers van stoere, grunge-geaffillieerde retrorock waarbij melodie ondergeschikt komt te staan aan energie, power en dreiging, kunnen al ruim 15 jaar terecht bij Needle And The Pain Reaction. Ook op hun 'Porcupine' getitelde vijfde strooit het Gentse trio kwistig echo's van groepen als The Jesus Lizard, Rollins Band, Shellac en Rage Against The Machine in het rond. 


Via een resem brute tempowisselingen en enkele al dan niet verrassende breaks rijgt deze langspeler een heel arsenaal hoekige riffs aan elkaar. Terwijl de ritmesectie hierbinnen consequent een tamelijk gelijkmatige groove neerlegt, wordt, naast een handvol ingetogen intro's, het gros van de variatie en dynamiek verder verzorgd door een met surfnoiseprogressies, metal-licks en rock-'n-rollsolo's goed gestoffeerde gitaarmuur.

Dat je voor het genre niet de allerbegenadigste zanger hoeft te zijn om interessant en verscheiden voor de dag te komen, bewijst frontman Wim Deliveyne door al naargelang het nummer verschillende stijlen op te zoeken. Zo duwt hij zijn vocalen de ene keer richting Ian MacKaye ('Caught in a trap') om dan weer eerder herinneringen aan achtereenvolgens Henry Rollins ('Wasted') en Tad Doyle ('Parasite') op te roepen of zelfs een moeizaam croonende Iggy Pop (Weight of our senses') naar de kroon te steken. Telkens slaagt hij erin de simpele en repetitieve refreinen in je hoofd te laten blijven rondspoken.

Met hun potige, grungy rock neemt Needle And The Pain Reaction je op 'Porcupine' mee naar één van de intrigerendste periodes uit de gitaarmuziek, en is zo ideaal materiaal om je mentaal nog eens volledig onder te dompelen in de door bier, zweet en sigarettenrook gedomineerde sferen van weleer.

Needle And The Pain Reaction live aan het werk zien kan binnenkort onder andere in Antwerpen (03.03, Trix), Terneuzen (12.03, Den Engel), Hasselt (31.03, Café Café), Brussel (06.04, Café Central) en Gent (15.04, Trefpunt).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten