zaterdag 6 februari 2016

Mozes and the Firstborn – 'Power Ranger': bevlogen vakmanschap

In afwachting van een aangekondigde tweede langspeler en na een windstilte van zowat een jaar, liet Mozes and the Firstborn zopas schijnbaar out of the blue een ep op de wereld los. Terwijl de Eindhovenaren met hun popgevoelige lofi-aanvoelen moeiteloos aansluiting vinden bij de boomende garagerockscene (wat hen onder meer via Burger Records zelfs tot in de VS heel wat naam en faam opleverde), legt de combinatie met ondersteunende punk- en hardrockelementen tegelijkertijd een directe link naar de gitaarmuziek uit de jaren 90.


Doordat afsluiter 'This back is free to pat on' zo van 'Siamese dream geplukt lijkt (qua opbouw, dynamiek, sound en gitaarspel) en je in het titelnummer een melancholisch zonnige gitaarballade in de traditie van pakweg The Lemonheads en Buffalo Tom vindt, legt 'Power Ranger' nog meer dan het debuut van het getalenteerde kwartet de nadruk op deze laatste invloeden. Frontman Melle Dielesens meeslepende nummers en wat lijzige vocalen, die zowel quasi nonchalant keuvelend als stevig uithalend over flink wat zeggingskracht beschikken, krijgen naar goede gewoonte een uitstekende begeleiding door een strakke ritmesectie en een technisch uiterst vaardige tweede gitaar. Aangevuld met enkele subtiel binnengesamplede speeches en een handvol welgemikte toetsaanslagen zorgt dit voor een mooi uitgebalanceerd geheel waarin naast diepgang en toegankelijkheid ook bevlogenheid en vakmanschap moeiteloos hand in hand gaan.

Het weliswaar slechts vier nummers tellende 'Power Ranger' levert Mozes and the Firstborn niet enkel meer materiaal op om mee de hort op te trekken, maar geeft tevens aan dat de band nog steeds alive and kicking is. Het watertanden naar een nieuw full album wordt er alleszins niet minder door.

Samen met hun Burger Records-maatjes van together PANGEA kan je Mozes and the Firstborn volgend weekend aan het werk zien in Antwerpen (Het Bos, 12.02) en Brussel (Madame Moustache, 13.02). Later dit voorjaar concerteren ze onder meer nog in Amsterdam (Paradiso, 09.03), Eindhoven (Stroomhuis, 10.03), Rotterdam (V11, 11.03) en Nijmegen (Merleyn, 12.03).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten