woensdag 22 maart 2017

Dear Reader in Café Video (Gent) op 21.03.17

Met een nagelnieuwe langspeler onder de arm trapt het vanuit Berlijn opererende Dear Reader de lente op gang in het Gentse Café Video. Aanvattend met 'If Only Is' bouwt het viertal de set nagenoeg volledig op rond 'Day Fever' waarop de indringende indiefolk veel minder steunt op tribale ritmes dan bij voorloper 'Rivonia' het geval was. Buiten de drums die geregeld voor vaart of extra kracht worden ingeschakeld, zorgt de driekoppige begeleidingsband die frontvrouw Cherilyn MacNeil optrommelde, dan ook hoofdzakelijk voor additionele sfeerschepping.


De sympathieke MacNeil beschikt over een even heldere als soepele stem wat vooral tot zijn recht komt en weet te beklijven op momenten dat de rest wat stil valt; en dit is geenszins een kwestie van volume. Zo grijpt 'Placate Her' – één van de sporadische gevallen waarop de van oorsprong Zuid-Afrikaanse singer-songwriter haar toetsen inruilt voor een gitaar – helemaal naar de keel. Waar de meest percussioneel gebruikte backings live als sample uit een laptop komen, bewijst keyboardster Evelyn Saylor tijdens andere samenzangmomenten dat ook zij zeker en vast vocaal haar streng weet te trekken.

Het a capella gebrachte 'Victory' en het aan een pompend ritme opgehangen duo 'Down Under, Mining' en 'Took Them Away' zijn de enige nummers van 'Rivonia' die op de planken worden gebracht. In zijn geheel zorgt Dear Reader zo voor een erg onderhoudende show die breekbaar afwisselt met opzwepend en die vooral in de verf zet dat in MacNeil een begenagdigd songschrijfster schuilt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten