dinsdag 12 januari 2016

MASDA – 'MASDA': onderhuids opbouwende spanning

Op hun vier nummers tellende, titelloze ep grijpt MASDA terug naar het soort shoegazy alternatieve rock dat eind jaren 80/begin jaren 90 de basis legde voor het post-rockgenre. Het Oost-Vlaamse trio grossiert in soepel in elkaar verstrengelende, met elektronica gekruide soundscapes en bouwt overtuigend een naar een climax toewerkende onderhuidse spanning op.


Terwijl opener 'West to east' nog consequent kabbelend naar zijn einde meandert, je hierna de eerste paar losbarstingen van formaat kan terugvinden op 'Mix up with those folks', en het als bruggetje fungerende 'JC' schijnbaar uit niet meer bestaat dan een akoestische gitaarriedel begeleid door (vermoedelijk) schrijnwerkerijgeluiden, wordt de ware apotheose bewaard tot de epische, wat proggy afsluiter 'River going south'.

Als vast aanknopingspunt wordt telkens gewerkt met een catchy hook - hetzij een meeslepende basriff hetzij een herkenbare, terugkerende gitaarpartij - wat er samen met de lijzig uit het klankentapijt opdoemende vocale partijen voor zorgt dat het experimentele karakter van het plaatje hand in hand gaat met een zekere toegankelijkheid.

In de traditie van de vroege Sonic Youth & co zet MASDA op deze ep vol in op dreigende sfeerschepping, er tegelijkertijd evenwel goed voor oplettend het songelement niet uit het oog te verliezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten