dinsdag 21 juli 2020

De teloorgang van Burger Records?


Update 23/07: Ondertussen lijkt de teloorgang een feit en Burger Records helemaal opgedoekt.

Goed zeven jaar geleden gaf Together Pangea's William Keegan in een toenmalige promotekst al aan dat de garagerockscene niet echt uitblonk in vrouwvriendelijkheid: We think less and less about how we fit into this garage punk scene that we never even technically felt a part of. We just kinda get lumped into that. I’m not really stoked on what a lot of those bands are saying, there’s a lot of misogyny and stuff I’m not into.”


Welke immense proporties het aangekaarte probleem aannam en -neemt begint pas sinds zowat een week exponentieel boven water te komen. Nadat Clementine Creevy (Cherry Glazerr) in steun van een andere misbruikhistorie haar ervaring op Instagram deelde over de relatie die ze als veertienjarige aanging met de volwassen bassist van Burger Records-band Undertones, kwam het gerennomeerde garagelabel via talrijke soortgelijke (met beschuldigingen richting zelfde stal) bekentenissen in sneltempo onder vuur te liggen als verantwoordelijken voor het creëren van een roofdieromgeving en zelfs verkrachtingscultuur.

Burger Records zag zich dan ook genoodzaakt zich te excuseren en verdere actie te ondernemen. Geven ze op Facebook zelf enkele namen van beschuldigden prijs (It's Part Time, Phil from Love Cop and probably more to come.”), worden in online getuigenissen ook The Growlers, Audacity, Cosmonauts en The Black Lips (terugkerend) genoemd. Daarenboven komen in enkele verhalen ook oprichters Sean Bohrman en (directeur) Lee Rickard in opspraak. Beiden zetten alvast met onmiddellijke ingang een stap opzij in het organigram van het label. Andere maatregelen in een poging het bedrijf te redden zijn onder andere een naamsverandering naar BRGR RECS, de oprichting van een exclusief vrouwelijk sublabel BRGRRRL en de toevoeging van een ethische code aan de in de toekomst schriftelijk opgestelde contracten.

Het zal ons benieuwen hoe dit allemaal verder evolueert en zeker ook of het als headliner geboekte Bikini Kill volgend jaar überhaupt zal opdagen op het Burger Boogaloo-festival.

https://www.facebook.com/overfromunderground/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten