donderdag 6 augustus 2020

Protomartyr – 'Ultimate Success Today': donker, meeslepend en avontuurlijk


Alleen al om de tekst is vooruitgeschoven single 'Processed by the Boys' het meest mythische nummer op Protomartyrs vijfde lp. Het voorspellende karakter van de meer dan anderhalf jaar geleden neergepende frases “A foreign disease, washed upon the beach, a dagger punch from out of the shadows, a cosmic grieve behind all comprehension” wint in deze pandemische tijden nog aan kracht door dit te combineren met verwijzingen naar het huidige klimaat van sociale oproer (“a riot in the streets”). Lyricist Joe Casey heeft alvast aangegeven dat deze output enkel het resultaat was van een gedegen overschouwing van de (toenmalige) werkelijkheid, en pretendeert allerminst over visionaire gaven te beschikken.

Niettemin is dit nummer ook exemplarisch voor de manier waarop Casey – die de ene keer klinkt als een fatalistische observator om dan weer naar voren komen als verbeten aanklager of in totale wanhoop woest in het ijle te schreeuwen – als een soort tweede huid kleeft op het sowieso al behoorlijk dramatisch verhalende instrumentarium waar hij een (al dan niet cryptische) concrete inhoud aan verleent. Voel je zelfs op de meest ingetogen muzikale momenten de sluimerende spanning van een vulkaan in rust, kunnen de door Greg Ahee's nu eens onheilspellende dan weer maniacaal uithalende gitaarpartijen gedragen erupties zowel in de opbouw aangekondigd opduiken als onverhoeks toeslaan.

Terwijl de in groovy golven dreunende drums even makkelijk het voortouw kunnen nemen, als zich in een ondersteunende rol weten te schikken, beheerst het kwartet uit Detroit de kunst een organisch evoluerend geheel neer te zetten als geen ander, wat de deur naar onvoorspelbare songstructuren helemaal open zet. Neem bijvoorbeeld 'June 21' dat vocaal aanvangt met een gastbijdrage van Nandi Rose Plunkett (Half Waif). Wanneer vervolgens Casey de strofe overneemt anticipeer je op een duet dat er uiteindelijk niet komt, vermits Plunketts rol zich van dan af beperkt tot backings. Wars van een al te ordentelijke strofe-refrein-strofe-opbouw weet Protomartyr in een hooky en meeslepend meanderend web veertig minuten lang de focus van de luisteraar te behouden.

Mede door de toevoeging van enkele subtiele saxofoon- en celloklanken, levert Protomartyr op die manier alweer een donker sfeervol en indringend meesterwerk af. Volgens Joe Casey vormt 'Ultimate Success Today' overigens thematisch en stilistisch een soort synthese van en slotakkoord aan het eerste decennium van de band.

https://www.facebook.com/overfromunderground/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten