zaterdag 7 september 2019

Twen + The Klittens in Altstadt (Eindhoven) op 06.09.19


Aan het eind van de week waarin de stad met Mozes and the Firstborn haar gitaarrockvaandeldragers verloor, programmeerde Gruismeel in het Eindhovense Altstadt Tacocat, dat zowat dezelfde set als eerder in Brussel speelde. De door Emily Nokes & co op sleeptouw genomen, vaste tourpartners voor deze Europese episode, Twen, waren – in tegenstelling tot in de Witloof Bar die zonder voorprogramma's werkt – deze keer wel van de partij. Eerst was het echter de beurt aan The Klittens die door de organisatie aan de line up werden toegevoegd.

Terwijl Yaël Dekker de band front met haar gevarieerde vocalen, is het (vooral) drumster Laurie Zantinge die in interactie treedt met het publiek, en is het leadgistariste Winnie Conradi die (onder meer met catchy riedels, noisy akkoordenprogressies en onverwachte feedbackerupties) de dynamiek verzorgt. Het Amsterdamse vijftal speelt voorlopig nog charmante, van tempo- en genrewissels doorspekte lofi-rock die zulk een diverse invloeden (gaande van (post)punk, over garage tot slowcore) tentoon spreidt dat ze de stelligste indruk wekt nog heel wat potentie te herbergen. Hun getalsterkte laat The Klittens – die als voorlaatste nummer hun “Youtubesong” (sic) 'Bleeding Gums' brengen – toe heel gediffersifieerd met de backingvocalen te spelen, waar ze dan ook overvloedig gebruik van maken.




Met hun coherente, in galm gedrenkte totaalsound wekt Twen vervolgens meteen een zeer gedegen en ervaren indruk. Door deze overdaad aan reverb op stem en gitaar krijgt de dynamische, krachtige indierock van het ondertussen vanuit Nashville opererende kwartet contant een soort etherische feel mee. Terwijl vooruitgeschoven single 'Damsel' van hun binnenkort te verschijnen studio-debuut plaats twee op de setlist toegemeten krijgt, maakt de zuiver, hard en efficiënt uitpakkende Ian Jones behoorlijk wat indruk met de in zijn eentje opgetrokken, overdonderende gitaarmuur. Toch blijken Jane Fitzsimmons vocalen sterk genoeg om voldoende ruimte voor zichzelf te creëren. Aldus stond Twens garant voor een even sfeervolle als meeslepende performance.

Hierna is het voor Tacocat een koud kunstje deze avond glorieus te besluiten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten