maandag 2 september 2019

Tacocat in Botanique (Brussel) op 01.09.19


De tijdsgeest lijkt hoe langer hoe meer klaar om de in een melodieuze punkrockverpakking gepresenteerde, sugarcoated maatschappijkritiek van Tacocat helemaal in de armen te sluiten. Getuige hiervan - na ruim tien jaar onvervaard in het zadel - een recente toevoeging aan het Sub Pop-roster en een level up qua Belgische concertlocatie van een gratis toegankelijke show in het inmiddels ter ziele gegane café Video enkele jaren geleden naar de Witloof Bar van de Botanique.


Hoewel het kleurrijke kwartet uit Seattle gekomen is om een nieuwe plaat voor te stellen, trappen ze de avond af met twee oudere nummers. Het zonnige 'Bridge to Hawaii' en aanklachtsong 'The Internet' zetten meteen de toon voor de rest van het optreden. Terwijl de expressief performende frontvrouw Emily Nokes en de uiterst gevarieerd voor de dag komende gitarist Eric Randall instaan voor het melodieuze kant van de zaak, vormen de zich zichtbaar in haar nopjes voelende drumster Lelah Maupin en de onverstoorbare bassiste Bree McKenna een krachtige en dynamische ritmetandem die het geheel energiek aanstuwt. Allen ondersteunen (al dan niet tegelijkertijd) Nokes' zanglijnen met passende vocale harmonieën.

Vervolgens wordt een aanzienlijk deel van de opbouw voorbehouden aan materiaal uit het eerder dit jaar verschenen 'This Mess Is A Place' (onder meer 'Hologram', 'The Joke of Life' en 'New World'), waarna, toewerkend naar de finale (die een orgelpunt vindt in toegift 'Hey Girl'), songs als 'Crimson Wave', 'I Love Seattle' en 'Volcano' (veruit het alleroudste nummer op de setlist) in afwisseling komen te staan met recent werk. Tijdens het spelen merk je dat de leden van Tacocat elkaar ondertussen (zowel muzikaal als persoonlijk) door en door kennen waardoor ze naar voren komen als een organische eenheid die deels gestoeld is op een onverwoestbare vriendschap en deels op een onuitputtelijk spelplezier gekoppeld aan de nood een gezamenlijk ethisch besef uit te dragen. Tacocat kan, met andere woorden, niet snel genoeg nog eens naar België komen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten