zaterdag 20 juli 2019

Girl Friday – 'Fashion Conman': gevarieerde, catchy gitaarrock


De redelijk prille, alternatieve gitaarband Girl Friday, dat in een standaard rockbezetting opereert, herbergt vier – overigens uitstekende – evenwaardige vocalistes. Samen met het feit dat elk van hen een evenredig stuk van de songschrijverij voor haar rekening neemt, drukt dit gegeven duidelijk zijn stempel op de gebrachte stijl.


Terwijl de leadstemmen elkaar soepel doorkruisen, dan wel vlot aan elkaar doorgegeven worden en vaak ondersteuning krijgen van backings, staan de songs op de vier nummers tellende 'Fashion Conman'-ep bol van de tempo-, genre- en dynamiekveranderingen. Zo begint 'Headstones' als frivole, zonnige poppunk om via een abrupt, grimmig intermezzo uit te monden in sloganeske oldschool punk. Als kers op de taart gooit het kwartet uit L.A. er als uitsmijter nog eens de eerder al openende catchy backingharmonie tegenaan. Waar het hieropvolgende fel met de intensiteit spelende 'Lullaby No. 13' zowat hetzelfde doet met grunge, postpunk en nowave, voegen 'Generation Sick' en 'Declaration Currency' nog ook nog een flinke scheut melancholische nineties rock aan het palet toe.

Dat de Amerikaansen sinds hun uit 2017 stammende debuut 'Tiny Hats' twee bezettingswissels (drums en tweede gitaar) doorvoerden laat zich trouwens best wel gehoren. Het nieuwe materiaal valt minder uitgebreid terug op zweverigere stukken, en komt puntiger en snediger voor de dag, zowel qua productie (die krachtig en helder is) als qua samenspel. Aldus zet Girl Friday zich nu helemaal op de kaart met een frisse, gevarieerde, uiterst aanstekelijke gitaarrockplaat.

https://www.facebook.com/Over-from-underground-1466055173714208/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten