dinsdag 17 juli 2018

Protomartyr – 'Consolation': met behulp van R. Ring


Drie jaar na splitsingle 'Blues Festival' zoeken Protomartyr en R. Ring nogmaals publiekelijk toenadering tot elkaar. Niet alleen levert Kelley Deal op 'Consolation' eens te meer een gesmaakte vocale bijdrage, tevens werd de ep door medebandlid Mike Montgomery ingeblikt in zijn Candyland Recording Studio.


Hoewel deze vier songs tellende release net geen kwartier in beslag neemt, zorgt 'Wheel of Fortune' voor een langere gevoelstijd van het geheel. Dit fragmentarisch opgebouwde nummer, schiet via talloze stijl- en tempowisselingen immers heel wat diversee richtingen uit en lijkt zo zijn duur van vijf minuten ruimschoots te overstijgen. De andere nummers gaan dan weer rechter op hun doel af, al krijgt afsluiter 'You Always Win' – met behulp van enige uit een orkestopstelling geplukte instrumenten zoals de cello van Lori Goldston (jawel, die van Nirvana Unplugged) – nog een wat geïmproviseerd overkomende outro aangemeten.

Terwijl de ritmesectie keer op keer een repetitieve, hier en daar door een abrupte break onderbroken, groove neerlegt, verzorgen Geg Ahee en Joe Casey onder hun tweetjes de dynamiek en de structurele indeling tussen strofe, brug en refrein. Ze schuwen respectievelijk het dissonante en het atonale niet, leggen erg veel variatie in hun aanpak en weten elkaar geregeld toch te vinden in een melodieuze partij die er dan ook erg catchy uitgeschoten komt. Op die manier voegt Protomartyr met 'Consolation' alweer een prima plaat toe aan hun regelmatig aangroeiende oeuvre.

Protomartyr live aan het werk zien kan deze zomer onder meer in Nijmegen (Doornroosje, 16.08) en Groningen (Vera, 03.09) en op de festivals Lowlands (Biddinghuizen, 17.08), Pukkelpop (Hasselt, 18.08) en Into The Great Wide Open (Vlieland, 02.09).Geen opmerkingen:

Een reactie posten