dinsdag 23 januari 2018

Slow Bear – 'Fucking Off': avontuurlijk en doorleefd

Ondanks dat hij nog steeds in zijn uppie acteert, weet Slow Bear op tweede langspeler 'Fucking Off' een waar bandgevoel op te wekken, onder meer door middel van een resem gitaarlagen, een sporadisch opduikende bas, heel wat backing vocals en een door doorgedreven percussie aangedreven snedige kadans.


Het zwierig stompende 'Porno Jack' zet meteen de toon voor het eerste deel van de plaat dat misschien wel zijn culminatiepunt vindt in de psychedelische garagerock van de reeds eerder als single verschenen titelsong. In een karaktervolle productie die niet altijd meteen duidelijk maakt op welke manier de analoge beats tot stand kwamen – zorgt het voortstuwende ritme voor behoorlijk veel schwung in de albumaanhef.

Het kantelpunt ligt vervolgens in het tegelijkertijd bezwerende en erg beklijvende 'Spirit Broken (I Fixed it)' waarop vederlichte pianotoetsen en fuzzy gitaarpartijen met elkaar in een lang uitgesponnen, meeslepende, af- en aanzwellende dialoog treden. Te beginnen met de breekbare pianoballade 'As Far As My Mind Drifts' wordt de sfeer hierna voor even wat ingetogener, en gaat de Leuvenaar min of meer verder waar debuut 'Pale Morning Fades' ophield. Met onder meer het lofi-rockerige 'Drowned' werkt hij zo toe naar afsluiter 'Quarter of a Story' dat met zijn hooky mondharmonicamotief Slow Bears liefde voor jaren 60-folk alsnog expliciet in de verf zet.

Ook op 'Fucking Off' blijft Slow Bear ver weg van de in americana en rootsmuziek vaak platgetreden paden; hij zoekt integendeel een avontuurlijker pad in onherbergzamer gebied. Het album klinkt bijgevolg edgy, doorleefd en uit noodzaak ontstaan.


Slow Bear live aan het werk zien kan binnenkort onder andere in Hasselt (16.02, Café Finix).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten