donderdag 7 december 2017

The Hindu Needle Trick – 'Animal Life': prima plaat

Op hun derde plaat (na een debuut-ep en een lp) gaat The Hindu Needle Trick verder op de eerder ingeslagen weg, en het viertal uit Mechelen lijkt almaar beter te worden in wat ze doen. 'Animal Life' brengt eens te meer een catchy combinatie van alternatieve gitaarrock met een summiere bloemlezing uit de mainstream poprockgeschiedenis van pakweg de jaren 70 tot en met de jaren 90. Op die manier hoor je zowel invloeden uit chanson als uit hard-, country- en bluesrock; maar evengoed bevat afsluiter 'Mount Vesuvius' een break die herinneringen oproept aan Rage Against The Machine. Dit neemt daarenboven niet weg dat opener 'Human Time Machine' teert op een stonerriff waar een moderne band als Royal Blood heden ten dage ook nog mee zou kunnen uitpakken.


In een goed gestoffeerde, erg radiovriendelijke productie die geregeld een gitaarsolo laat knetteren en heel wat backingkoortjes aanstekelijk laat harmoniëren, komt de uiterst meezingbare, gebalde, funky single 'I Used to Be a Plastic Bottle' aldus heel natuurlijk op de dezelfde schijf als de langzaam naar een wijdse climax opbouwende, verhalende titelsong te staan. De verscheiden van zijn stem gebruik makende en zijn lyriek dramatisch brengende frontman Roel Spoelders bedient zich vaak van een idioom dat zich aan het genre in kwestie aanpast. Zo spreekt de titel van de opzwepende cowboyrocker 'Prizefighter Blues' voor zich en voelde de tekstschrijver zich in de donkere, bluesy sleper 'Method to My Madness' “Down and out”.

Door constant herkenbare elementen in het geheel te vervlechten en dit af te werken met instant toegankelijke zanglijnen komt 'Animal Life' uitermate goed in het oor te liggen. Binnen de afgebakende grenzen komt The Hindu Needle Trick zowel qua tempo als qua stijl erg gevarieerd voor de dag. Alles bij elkaar genomen kan je dus spreken van een prima eindejaarsplaat.

Voor de locatie van The Hindu Needdle Tricks releaseconcert op 16 december houd je best de bands website in de gaten. Begin volgend jaar kan je hen ook nog live aan het werk zien in onder meer Herselt (Café Pallieter, 19.01). 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten