donderdag 12 oktober 2017

Protomartyr – 'Relatives In Descent': logisch vervolg

'A Private Understanding', vooruitgeschoven single en tevens openingsnummer van 'Relatives In Descent, bevat op zich alle hoofdingrediënten waarmee je Protomartyrs alweer aan zijn vierde langspeler toe zijnde oeuvre kan samen puzzelen: Een stevige, repetitieve, haast riffachtige drumpartij met een bevlogen declamerende Joe Casey terwijl de ritmesectie ijl sfeerscheppend haar eigen ding doet en hier slechts ternauwernood niet mee vloekt, gevolgd door een noiseuitbarsting waarbij bas en drums plots efficiënt de gitaar gaan ondersteunen en de frontman zich de longen uit het lijf schreeuwt; na een herhaling van deze sequentie onttrekt zich als toemaat uit de heen en weer stuiterende geluidsgolven nog een even simpele als melodieus wondermooie, overtuigend gecroonde zangpartij.


Waar het meeslepende 'Windsor Hum' – overigens één van de hoogtepunten van de plaat – min of meer hetzelfde patroon volgt, kan het kwartet uit Detroit met slechts enkele van deze elementen immers even makkelijk een woeste punkrocker zoals 'Male Plague' als 'Night-Blooming Cereus' dat ijl kabbelend aanvat om via een exponentiële curve in een melancholische, catchy climax uit te monden, uit de pen toveren. Het hele album lang klinkt Casey daarenboven even verbeten als altijd, en brengt hij met zijn diepe bariton strijdvaardigheid in de unheimliche chaos. Zijn aan het dagelijkse leven gerelateerde, symbolistisch metafysische beat-poëzie blijft op elk moment intrigeren. Met het dreinende 'Half Sister' wordt het meest aanstekelijke nummer nog tot het laatst bewaard.

Protomartyr verhuisde haast geruisloos van Hardly Art naar Domino. 'Relatives In Descent' beweegt zich evenwel binnen de op 'The Agent Intellect' uitgezette lijnen en vormt een logisch vervolg op deze twee jaar oude plaat.

Protomartyr live aan het werk zien kan binnenkort onder meer in Brussel (21.11, Botanique).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten