dinsdag 4 juli 2017

Slow Bear in Trefpunt (Gent) op 03.07.17

Dat het nog even wachten is op de levering van de twee voor dit jaar aangekondigde albums, weerhield Slow Bear er niet van alvast naar Gent af te zakken voor een maandagavondconcert in het Trefpuntcafé.


Van meet af aan plaatst de Leuvense onemanband spitante, wat folky garagepopnummers in een organische sequentie met langer uitgesponnen, bezwerend materiaal, aanvankelijk beide gedragen door krachtige fingerpicking, gevoelsvolle riedels en snedig ritmische akoordenaanslagen op akoestische gitaar. Als extra begeleiding maken een sporadisch opduikend mondorgel en een zich overtuigend als volwaardig percussioneel instrument manifesterende rechtervoet het plaatje compleet. Vocaal spreidt Slow Bear een grote verscheidenheid ten toon. Zowat meestentijds bedient de man zich van een diep uit de keel opgrommende lage stem, maar evengoed begeeft hij zich de ene keer scherp, de andere keer helder richting hogere regionen of gooit hij er indien nodig een quasi de longen aan flarden scheurende schreeuw tegenaan.

Ergens halverwege wordt overgeschakeld op electrische gitaar, wat niet meteen wil zeggen dat de gashendel nog verder opengedraaid wordt. Een eerste nummer bewijst immers dat Slow Bear moeiteloos breekbaarheid aan intensiteit koppelt, waarna je een van mondharmonicabegeleiding voorziene, desolate versie van 'Pale Bird Blues' uit debuut 'Pale Morning Fades' te horen krijgt. Geholpen door een uitstekende geluidsmix koppelt de in-your-face gitaarsound een lofi-directheid aan een zich divers ontplooiende sfeerschepping. Met het op een hypnotizerende pianosample geënte, af- en aangolvende 'Spirit Broken (I Fixed It)' wordt naar een eindclimax toegewerkt die een finaal orgelpunt krijgt in de vorm van de meeslepende vooruitgeschoven single 'Normandy and Me', waarvan de lyrics zowaar als een levensbeschouwelijk statement kunnen gelezen worden.

Slow Bear wordt duidelijk gedreven door een zich al dan niet onderhuids manifesterende energie en weet in zijn eentje een opmerkelijke dynamiek aan zijn liveprestatie mee te geven. Waar het geheel behoorlijk edgy klinkt, zorgt de zowel ritmische als zanglijnsgewijze melodieuze aanstekelijkheid in combinatie met de uitermate oprecht overkomende, intense songs voor een erg betrokken gevoel als luisteraar.

https://www.facebook.com/Over-from-underground

Geen opmerkingen:

Een reactie posten