donderdag 3 december 2015

Slow Bear – 'Pale morning fades': compromisloos, rauw & meeslepend

Met sterke invloeden uit delta blues, grunge en lofi-rock brengt Slow Bear op zijn intrigerende debuutlangspeler een aantal van de puurste en eerlijkste genres uit de muziekgeschiedenis bij elkaar. De in het oog springende, compromisloze, rauwe en tegelijkertijd toch gevarieerde en rijkelijk gestoffeerde productie sluit perfect aan bij het hele opzet dat ongekunsteldheid centraal plaatst.


Lijkt door het verhalende gebruik van de mondharmonica op het eerste gehoor een akoestische Neil Young nooit ver weg, merk je bij nadere beluistering dat de flink uitgediepte arrangementen bij momenten ook sterke herinneringen oproepen aan Gainsbourgs werk bij France Gall op pakweg 'Attends ou va t'en'. In dezelfde lijn kan je stellen dat de dikwijls zwaarbeladen, meeslepende strofes even vaak culmineren in een hypnotizerend drammende uitbarsting ('Waitress') als in een relatief lichtvoetig, folkpoppy refrein ('Something bad happens').

De solo-artiest maakt gebruik van een suggestieve, krachtige, multi-interpreteerbare poëzie en verlaat daarmee overtuigend de geijkte paden van al te traditionele lyrics. Waar we ergens over halverwege onbetwistbaar een authentieke murderballad herkennen, laten bespiegelingen aangaande het aantrekken van een serveersteroutfit om diep borrelende animale driften te beteugelen, en op café gaan met de outcasts van de maatschappij dan weer heel wat aan de verbeelding over.

Verder rest ons nog te wijzen op de beschikbaar gebleven ruimte die ingevuld wordt door een uitgebreid arsenaal psychedelica. Neemt dit de ene keer de vorm aan van naar John Frusciante verwijzende, jeukende gitaarpriegels (opener 'Pale bird blues') duiken evengoed door sinistere toetsen ondersteunde, donderende, distorted gitaarjams ('Holding a dwarf') op.

Door zijn avontuurlijke, gewaagde en onverbloemde karakter benodigt 'Pale morning fades' eventueel wat acclimatisatietijd. Een plaatje als dit krijg je namelijk niet als vanzelfsprekend dagdagelijks op je bord. Daarenboven bewijst Slow Bear dat haast beklemmende sfeerschepping en geïnspireerde songschrijverij elkaar niet per definitie in de weg hoeven te staan.

Slow Bear live aan het werk zien kan binnenkort onder meer in Café Libertad (Leuven, 06.12).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten