zondag 19 november 2017

Together Pangea en Lookapony in Het Bos (Antwerpen) op 18.11.17

Together Pangea's promotour voor hun uitstekende nieuwste worp 'Bulls and Roosters' hield halt in Het Bos, een setting waar de alternatieve rockband rond William Keegan eerder al bewees erg goed in te gedijen. De Californiërs werden in Antwerpen dan ook met open armen ontvangen door een enthousiast publiek dat klaarblijkelijk al erg vertrouwd was met deze recente plaat.

Opwarmer van dienst is Lookapony. Aangedreven door strak voortjakkerende drums trekt het kwartet een stevige gitaarmuur op waarboven de no-nonsense frontman instant herkenbare zanglijnen neerlegt. Op die manier weten de Eindhovenaars hun garagerock verschillende richtingen uit te sturen, gaande van up-tempo rammelrockend over postpunkerig en hypnotizerend tot grungy.


Together Pangea speelt ondertussen al enkele jaren met extra gitarist Roland Cosio als vast bandlid, en dat is te merken aan het uiterst soepele, speels moeiteloze samenspel. Het stelt de band in staat een enorm breed palet aan nuances in de hechte dynamiek te brengen waardoor Keegan met des te meer gevoel en intensiteit zijn uitstekende songs weet te brengen. Een met subtiele backings opgesmukte indrukwekkende totaalsound zit boordevol catchy hooks die het geheel constant dansbaar houden. Dat heeft zijn invloed op de toeschouwers die zich al snel omvormen tot een ritmisch kolkende massa waar zich vanaf vierde nummer 'Better Find Out' geregeld een stagediver of crowdsurfer uit losmaakt.

Uiteraard is Together Pangea hoofdzakelijk gekomen om 'Bulls and Roosters' voor te stellen waar het viertal dan ook uitgebreid tijd aan besteedt in de setlist. Onder andere het heftige 'Better Find Out', het intense, ingetogen 'The Cold' en het door bassist Danny Bengston gezongen rootsy 'Alison' bewijzen, met aanstekelijkheid als grootst gemene deler, hoe gevarieerd die plaat wel niet is. Toch wordt ook het verleden van de groep allerminst over het hoofd gezien. Opener 'Looked In Two' komt als enige vanop 'The Phage', maar met onder meer 'No Feelin'' en 'Too Drunk to Come' ('Living Dummy') en 'Offer', 'River' en afsluiter 'Sick Shit' ('Badillac') komen ook de eerdere albums ruimschoots aan bod.

Op een kleine veertig minuten tijd brengen Keegan en co een vijftiental nummers die stuk voor stuk potentieel hitmateriaal zijn. Als je echter hun oeuvre even overloopt besef je dat ze er nog eens een minstens even lange lap op hadden kunnen geven met evenwaardig werk. Na een met het van een sludgy intro voorziene 'Alive' aangevatte, druk gesolliciteerde, korte, explosieve bisronde zit de avond er helaas definitief op, waarna je enkel kan concluderen dat je een absolute topband aan het werk gezien hebt zowel qua samenspel, energie, intensiteit als qua songschrijfkunde. Together Pangea lijkt er met de jaren zelfs steeds beter op te worden.

Wie dit moest missen krijgt vanavond nog een herkansing in Leffinge (De Zwerver) of begin volgende week in Amsterdam (20.11, Paradiso Noord) en Eindhoven (22.11, Effenaar).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten