zaterdag 29 april 2017

R. Ring – 'Ignite the Rest': karaktervol en toegankelijk

Na een bestaan van alreeds een jaar of zeven brengt R. Ring voor het eerst een langspeler naar buiten. Met 'Ignite the Rest' presenteren Kelley Deal en Mike Montgomery een gevarieerd, meeslepend en vlot in het oor liggende album.


Dat de tweelingzus van Kim voor het voetlicht trad als lid van The Breeders is er van meet af aan aan te horen. Opener 'Cutter' had immers zo van 'Last Splash' geplukt kunnen zijn. Als oorzaken hiervoor kan je zowel de eerlijke sound, de quasi nonchalant neergelegde groove, het complexloze gitaarwerk, de wat tegendraadse ritmiek als, en dit niet in het minst, de immer hartverwarmende, wat hese Deal-vocalen die na al die jaren een gevoel van vertrouwde zorgeloosheid opwekken, aanhalen. Toch maakt het duo zich verder – op eventueel 'Salt' nog na – succesvol los van dit al te makkelijk toe te kennen label.

De plaat bevat immers ook flink wat down tempo, drum- en percussieloos materiaal in de beste wat zweverige en dromerige singersongwriter traditie, zonder echter de eigen dynamiek en gevoel voor melodie uit het oog te verliezen. Niet alleen nummers als 'Unwind' die zich wat in het midden situeren tussen het stevigere en het ingetogenere werk, zorgen ervoor dat het geheel als een organische eenheid naar voor komt, maar bovenal ook de relaxte sfeer van ongedwongeheid en spelplezier. Eén en ander heeft zelfs als gevolg dat wanneer Montgomery voor de laatste drie songs de leadvocalen voor zijn rekening neemt, dit ook allernatuurlijkst aanvoelt en niet voor een stijlbreuk zorgt.

Behoorlijk wat nummers op de 'Ignite the Rest' zijn overigens al een tijdje in roulatie. 'Fallout and Fire' kwam reeds in 2012 uit als single en ook de tour-ep waar ze een goed jaar later onder meer mee naar Het Trefpunt in Gent trokken vond zijn weg integraal naar de plaat. Toch komt deze
veel toegankelijker en consistenter voor de dag dan de charmant rommelige performance indertijd liet vermoeden, wat niet wegneemt dat de productie vast en zeker van karakter getuigt. Die nieuwe van R. Ring is met andere woorden het uitchecken meer dan waard.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten